Vlnr: Carlos Lijong, Arie Alderliesten en Joshua de Vries in de voetbalkooi naast de Islamitische basisschool Al Amana aan de Boekhorst in Ede.
Vlnr: Carlos Lijong, Arie Alderliesten en Joshua de Vries in de voetbalkooi naast de Islamitische basisschool Al Amana aan de Boekhorst in Ede. Ted Walker Fotografie

‘Jongeren in Ede hebben het deze jaarwisseling goed opgepakt’

13 januari 2021 om 12:30 Maatschappelijk

EDE Er werd door instanties huiverig uitgekeken naar de jaarwisseling. Er waren echter nauwelijks incidenten in Ede en dat komt mede door het coronaproof aanbod van Malkander. ,,Jongeren hebben het goed opgepakt richting handhaving, politie en richting ons”, zeggen sociaal werkers Arie Alderliesten en Joshua de Vries.

Ze noemen zichzelf ,,een klein schakeltje” dat ingezet is om ervoor te zorgen dat iedereen, en dus zeker ook de jongeren, een goed oud en nieuw zou beleven. ,,We doen het samen met andere instanties, waaronder politie, handhaving en afdeling veiligheid van de gemeente. De lijntjes zijn kort.” En of we dan vooral de jongeren zelf niet willen vergeten. ,,Zij verdienen het grootste compliment, vanwege het goede gedrag.” Feit is dat de gemeente Ede vanwege corona, en de gevolgen daarvan, de portemonnee trok. Hierdoor kon het jongerenwerk van Malkander extra activiteiten organiseren. Met name voor de jongeren was dat geen overbodige luxe, aangezien de verveling begon toe te slaan. ,,Begin december zijn we gestart met de voorbereidingen richting de feestdagen. We hebben er bewust voor gekozen om onze events voor jongeren online te doen. Dan wisten we zeker dat het niet afgelast zou worden. Het is een goede keuze geweest”, concludeert Arie.

DROPPING Op de woensdagen 23 en 30 december was er, in samenwerking met Identitycraft, een talentgerichte dropping op de Ginkelse Heide. Hierbij werd vermaak gecombineerd met nadenken over en werken met talenten en passie van de jongeren. ,,Vanwege de coronamaatregelen moest het plaatsvinden in groepjes van maximaal vier. Deelnemers dachten onderweg na over waar ze goed in zijn en wat ze later willen worden. Uiteindelijk hadden we er twee dagen voor nodig in plaats van één en het is een succes geworden”, aldus Joshua.

Daarmee waren we uniek in Nederland

Op de laatste drie avonden van 2020 is een Fortnite Event gehouden. Hieraan deden 223 jongeren mee. De voorronden vonden plaats op 29 en 30 december en in het eerste uur(tje) van 2021 werd de finale afgewerkt. ,,Daarmee waren we uniek in Nederland. Er was medewerking van de in Fortnite-kringen welbekende Anko. Via een live stream konden belangstellenden de verrichtingen van de deelnemers volgen op YouTube. ,,Via de chatfunctie in het spel ontstond zelfs een soort community.” De sociaal werkers geven aan dat het een bewuste keuze is om juist op en rondom de feestdagen jongeren (online) iets te bieden. ,,We komen regelmatig in de wijken en het contact met jongeren is in coronatijd nog steviger geworden. Er zijn goede gesprekken gevoerd en jongeren vertellen ons waar ze behoefte aan hebben. Vervolgens kijken wij naar wat er haalbaar is.”

Door activiteiten rondom de jaarwisseling aan te bieden, werden de jongeren van straat gehouden. ,,Vanwege onder andere het vuurwerkverbod zou het toch al wat anders zijn. Jongeren vertelden ons dat ze thuis oud en nieuw gingen vieren. Het is fijn dat ze goed gedrag lieten zien in plaats van het de politie moeilijk te maken”, aldus Joshua. Arie vult aan: ,,Wij kunnen veel aanbieden, maar zij moeten de juiste keuze maken. We zijn trots op de jongeren, want er zijn geen noemenswaardige conflicten geweest.”

De finale was pittig, maar dat was ook de bedoeling

In totaal 46 gezinnen speelden op de laatste avond van het afgelopen jaar mee in de Big Escape. ,,Dan moet je denken aan zo’n 160 personen en dat is een mooi aantal. Het was een gok om dit te organiseren, maar het heeft goed gewerkt. We begonnen om 21.00 uur en de finale was om 00.30 uur. Die was overigens best pittig, maar dat was ook de bedoeling.” Ook burgemeester René Verhulst had een rol, want hij nam in de finale de openingsspeech voor zijn rekening. De gemeente Ede was nauw betrokken bij de promotie van het Escape spel en andere activiteiten in december. Een totaal andere invulling dus van de ‘eind december dagen’ vergeleken met voorgaande jaren. Dan stond er bijvoorbeeld een voetbaltoernooi in de wijk gepland, maar vanwege corona was dat deze keer niet mogelijk.

VERLOOP Arie maakt duidelijk dat ook jongerenwerker Carlos blij is met het verloop van de jaarwisseling. ,,Hij is erg trots op de jongeren in ‘zijn’ wijk Veldhuizen. Carlos is, net als zijn collega’s uit andere wijken, vaak op straat te vinden om in contact te zijn met jongeren. Dit outreachend jongerenwerk is ook erg belangrijk.” Malkander was overigens ook betrokken bij de initiatieven ‘Ede viert kerst’ en ‘Stoelvrij’. Ook dat is allebei een succes geworden.

In het nieuwe jaar blijven de medewerkers van Malkander contact onderhouden met de jongeren. ,,We zijn er voor ze en blijven ze opzoeken. Vergeet niet dat de scholen gesloten zijn en dat ze niet of nauwelijks bij hun sportclub terecht kunnen”, geven Arie en Joshua aan. ,,Naar aanleiding van het Fortnight Event hebben we een evaluatieformulier laten invullen. Liefst 22 jongeren hebben hierin aangegeven mee te willen helpen om dergelijke activiteiten met én voor elkaar te organiseren. Met deze jongeren gaan we een mooie projectgroep starten.”

Door Barry Wensink

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie