Désirée Kraanen gaat als vrijwilliger van de Bezoek en Opvangservice Opella wekelijks langs bij een oudere voor een praatje en een wandeling.
Désirée Kraanen gaat als vrijwilliger van de Bezoek en Opvangservice Opella wekelijks langs bij een oudere voor een praatje en een wandeling. Doriet Willemen
Vrijwilliger in beeld

‘Waarom wachten met vrijwilligerswerk? Gewoon nu doen!’

6 april 2021 om 11:20 Maatschappelijk

EDE 2021 is het Jaar van de Vrijwilliger. Vrijwilligerswerk heb je in allerlei soorten en maten, net zoals er ook heel veel verschillende vrijwilligers bestaan. In deze rubriek vertellen mensen uit Ede (of uit één van de omliggende dorpen) wat zij voor vrijwilligerswerk doen en waarom.

Naam: Désirée Kraanen
Leeftijd: 56
Woonplaats: Ede
In het dagelijks leven: Medewerker Examenbureau Brandweeracademie
Vrijwilligerswerk: Op bezoek bij ouderen
Organisatie: Bezoek en Opvangservice Opella
Quote: ‘Vrijwilligerswerk is géén eenrichtingsverkeer’

TWEE KANTEN Belangstelling voor je medemens en een klein beetje geduld. Dat zijn volgens Désirée Kraanen eigenschappen die van pas komen wanneer je je inzet bij de bezoekservice voor ouderen. ,,En daar krijg je heel wat voor terug”, vertelt ze enthousiast. ,,Ik vind het leuk om verhalen over vroeger te horen dus ik bezorg mezelf en iemand anders een gezellige tijd. Het is echt tweerichtingsverkeer want ik heb er zelf ook plezier en voldoening van.”

EROP UIT Een keer per week gaat Désirée naar ‘haar mevrouw’. Ze drinken samen een kopje koffie en praten over de dagelijkse dingen. ,,Maar na verloop van tijd leer je elkaar steeds beter kennen. Er kan zelfs nieuwe vriendschap uit voortkomen”, vertelt Désirée. Na de koffie trekken ze er samen op uit: even een boodschap doen of een rondje door het dorp maken. ,,Ik vind het leuk om actief bezig te zijn. Omdat mevrouw in een rolstoel zit en ik haar duw, krijg ik gelijk lichaamsbeweging wanneer we samen naar buiten gaan.”

NIET VRIJBLIJVEND ,,Het is belangrijk dat ze op me kunnen rekenen”, vindt Désirée. ,,Ik doe dit vrijwillig, maar dat betekent voor mij niet dat het dan ook vrijblijvend is. Mensen kijken uit naar je komst en daarom moeten ze in principe iedere week op me kunnen rekenen. We moeten niet vergeten dat sommige oudere mensen afhankelijk zijn van de vrijwilligers van de bezoekservice om even naar buiten te gaan of naar de winkel.”

JUISTE KLIK Eigenlijk had Désirée altijd gedacht dat ze pas na haar pensioen vrijwilligerswerk zou gaan doen. Maar toen ze op Facebook de oproep zag voor het project ‘Maatje voor een praatje’, was ze direct enthousiast: ,,Ik dacht: waarom wachten? Ik heb nu ook tijd om dit te doen. De Bezoek- en Opvangservice (BOS) van Opella hielp me om een oudere te vinden met wie ik een goede klik heb. Dat is erg prettig. En ook nu nog krijg ik goede begeleiding en terugkoppeling vanuit Opella.”

Ook interesse? Informeer bij Opella: tel. 0318-752222.

De volgende keer vertelt Jetty Smit over de rondleidingen door de stadsgidsen van SRVV in Ede.

Dit artikel wordt u aangeboden door meerdere samenwerkende vrijwilligersorganisaties. ,,Vrijwillige inzet, voor iedereen is er iets passends. Graag willen we samen met u gaan ontdekken wat dat is. Bel daarvoor Malkander: 0318-208080.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie