Jetty Smit vertelt als stadsgids van SRVV graag over de historie, de kunstwerken en alle bijzonderheden die in Ede te vinden zijn.
Jetty Smit vertelt als stadsgids van SRVV graag over de historie, de kunstwerken en alle bijzonderheden die in Ede te vinden zijn. Doriet Willemen
Vrijwilliger in beeld

‘Mensen wat moois in eigen stad laten ontdekken’

21 april 2021 om 16:20 Maatschappelijk

EDE 2021 is het Jaar van de Vrijwilliger. Vrijwilligerswerk heb je in allerlei soorten en maten, net zoals er ook heel veel verschillende vrijwilligers bestaan. In deze rubriek vertellen mensen uit Ede (of uit een van de omliggende dorpen) wat zij voor vrijwilligerswerk doen en waarom.

Naam: Jetty Smit
Leeftijd: 66
Woonplaats: Ede
In het dagelijks leven: Gepensioneerd
Vrijwilligerswerk: Gids stadsrondleidingen
Organisatie: SRVV – Stichting Recreatie Veluwe & Vallei
Quote: ‘Het is belangrijk om als vrijwilligersorganisatie samen te werken met andere organisaties en ondernemers in de omgeving.’

KIJK OM JE HEEN Ongeveer 20 jaar geleden ging Jetty Smit helpen bij rondleidingen op landgoed Kernhem en nog steeds vertelt ze met veel enthousiasme over alle interessante gebouwen en verrassende kunstwerken die in Ede te ontdekken zijn. ,,Als je goed om je heen kijkt, is er zoveel moois. Alleen moet je er soms even op gewezen worden.” En dat is precies wat zij als gids doet. Bovendien vertelt ze tijdens de rondleidingen ook nog spannende, historische of sappige details om het verhaal compleet te maken.

VERTELLEN Een gids moet drie eigenschappen hebben, volgens Jetty: ,,Goed kunnen vertellen, interesse hebben in geschiedenis en het leuk vinden om met mensen om te gaan. Het werk als gids past mij dus precies.” De gidsen van SRVV verzorgen zes rondleidingen in en rond Ede. Deze variëren van beklimming van de kerktoren, inclusief spelen met de beiaardier, tot een beeldenroute in het centrum of een rondleiding op landgoed Hoekelum.

EDENAREN ,,In de winkelstraat is een aantal mooie geveltjes met een bijzonder verhaal”, vertelt Jetty. ,,En er staan veel kunstwerken in Ede waar mensen soms achteloos voorbij lopen. Wanneer ik er iets over vertel, kijken ze er met heel andere ogen naar. Ik krijg vaak de reactie ‘Oh, dat was me nooit eerder opgevallen’ of ‘Wat leuk, dat wist ik helemaal niet’. Wanneer ik Edenaren iets nieuws leer over hun stad, dan is mijn dag goed. Dat vind ik het leukste aan dit werk.”

SAMENWERKEN De gidsen van SRVV hebben allemaal hun eigen achtergrond en invalshoek. Een rondleiding is dan ook nooit precies hetzelfde. Om toch een gezamenlijke basis te hebben, verzamelt Jetty informatie en zet dit op papier. ,,Ik duik dan een middag in een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld een familiewapen of een kunstenaar. Ook onderhoud ik contact met de horeca op plaatsen waar we rondleidingen geven. En met andere vrijwilligersorganisaties, zoals IVN, die natuurrondleidingen geven. Het is belangrijk om naar elkaar te kunnen verwijzen.”

Ook aan de slag als stadsgids? Meer info op www.rondleidingenede.nl 

De volgende keer: Monique Maas over haar inzet bij de Kinderboerderij.

Dit artikel wordt u aangeboden door meerdere samenwerkende vrijwilligersorganisaties. ,,Vrijwillige inzet, voor iedereen is er iets passends. Graag willen we samen met u gaan ontdekken wat dat is. Bel daarvoor Malkander: 0318-208080.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie