Afbeelding
Roland Heitink

Ministers: Protest in Harskamp ‘harteloos’ en ‘verwerpelijk’

25 augustus 2021 om 10:56 Maatschappelijk

HARSKAMP/DEN HAAG (ANP) Ernstig en verwerpelijk. Zo omschrijft defensieminister Ank Bijleveld de uit de hand gelopen demonstratie van jongeren die dinsdagavond plaatsvond bij de Legerplaats Harskamp, waar Afghaanse vluchtelingen worden opgevangen. Minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag noemde de demonstraties ,,harteloos”, maar zegt dat de gulle en begripvolle reacties uit Nederland luider klinken.

Op het protest in Harskamp waren zo’n 250 mensen afgekomen, met name jongeren. Rond 21.30 uur liep het uit de hand. De aanwezigen gaven geen gehoor aan oproepen van de politie om weg te gaan, er werden autobanden in brand gestoken en leuzen gescandeerd als ‘Eigen volk eerst’ en ‘Harskamp is van ons’.

LEED ,,Ik vind het verschrikkelijk, echt verschrikkelijk”, zei Bijleveld woensdag. ,,Ik denk dat deze mensen eens echt naar de tv moeten kijken, wat er gebeurt in de wereld. Hoe blij we moeten zijn dat we vrij zijn en dat we kunnen doen wat we kunnen doen.” De minister denkt dat ,,mensen zich niet het leed in de wereld realiseren.”

,,Als u in nood bent, wilt u ook opgevangen worden”, zei ze richting de betogers. “Ik hoop dat ze zich dat realiseren.” 

TOLERANT Minister Kaag zei zich vooral te willen richten op mensen die een constructieve bijdrage leveren aan de opvang door bijvoorbeeld spulletjes te komen brengen. ,,Die laten zien dat we Nederland zijn, dat we tolerant zijn, dat we respect hebben en dat we er zijn voor mensen die in nood zijn. Dát is het echte antwoord en wat mij betreft zijn dat de Nederlandse waarden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie