Wethouder Jan Pieter van der Schans deelt uit.
Wethouder Jan Pieter van der Schans deelt uit. Stoelvrij

Ook dit jaar actie ‘Stoel vrij met kerst’

Maatschappelijk

EDE Ook de komende kerstdagen koppelt welzijnsorganisatie Malkander samen met Stichting Stoelvrij mensen, die deze feestdagen alleen zijn, aan gastvrije Edenaren die een stoel aan hun kersttafel aanbieden. Corona spreekt nog steeds een woordje mee. Dus hebben de deelnemers ook dit jaar de keuze om mensen thuis uit te nodigen, een maaltijd af te geven of die samen bij de gast te nuttigen. 

Steeds meer mensen beseffen dat alleen zijn een groot probleem kan zijn. Dat is meteen ook een uitdaging om juist met kerst hier wat in te betekenen. Deelnemers reageren vaak super enthousiast: ,,Altijd leuk om mensen te leren kennen. Onze gast was zo gezellig! Het mes snijdt dus echt aan twee kanten. Volgend jaar weer denken we…”

Ria Maliepaard van de stichting Stoelvrij: ,,Steeds meer mensen nodigen ook buiten Stoelvrij hun gasten weer uit en hebben vaker contact. Zo verbinden we mensen meer en langer met elkaar. Het hoeft niet, maar is wel super als dat lukt!” Daan Overeem: ,,Het breidt langzaam uit, ook elders in Nederland.”

Het liefst zit iedereen in huiskamers in kerstsfeer samen aan grote, feestelijk gedekte kersttafels. Maar ieder maakt hierin een eigen keuze. Daarom is er ook dit tweede coronajaar het alternatief om thuis een lekkere, gezonde feestmaaltijd te maken en deze op een afgesproken kerstdag bij de gast thuis af te leveren. 

Kerstmis is nog even weg, maar de organisatie inventariseert graag op tijd vraag en aanbod. Hazel Hageman van Malkander: ,,Onze sociaal werkers in de wijken brengen Stoelvrij bij iedereen onder de aandacht. Bel Malkander ook gerust met vragen. We hebben alle informatie.” Vrijwilliger Joke Bragonje regelt, zodra de gegevens bekend, contact tussen de gast en de best passende stoelaanbieder en legt de gemaakte afspraken vast.

Wie mee wil doen als gast of een stoel vrij heeft met kerst, kan voor meer informatie of meteen aanmelden kijken op: https://www.malkander-ede.nl/ontmoeten/stoelvrij-met-kerst-2021 of neem contact op met Malkander via: 0318-208080. Ook op www.stoelvrij.nl vindt u informatie over dit Edese initiatief.

advertentie