Leden van de Noorderkerk brachten de bedankjes bij Careander.
Leden van de Noorderkerk brachten de bedankjes bij Careander. Noorderkerk Ede

Edese kerken in actie voor de zorg: ‘Het is tijd voor een tegengeluid’

Maatschappelijk

EDE De Protestantse Gemeente Ede en enkele daarbij aangesloten kerken zijn een actie begonnen om de lokale zorg een hart onder de riem te steken. ,,Het is tijd voor een tegengeluid, het werk van de zorgmedewerkers wordt nog altijd enorm gewaardeerd.”

Toen een kleine twee jaar geleden de coronapandemie uitbrak, begon voor de medewerkers in de zorg een drukte die zijn weerga niet kent. Terwijl we met zijn allen thuis zaten in de eerste grote lockdown en de ernst van de situatie voor iedereen duidelijk werd, ontstond er een groot respect voor de zorgmedewerkers. Met zijn allen toonden we onze waardering, in woord en gebaar. Applaus voor de zorg!

NARIGHEID ,,Maar de afgelopen maanden is van die waardering niet veel meer te merken, je ziet het niet meer althans”, zegt Janneke Odie. Hennie Timmerman vult aan: ,,Je hoorde steeds meer over narigheid. Bewaking was nodig bij het ziekenhuis, mensen die zich voor de zorg inzetten worden bedreigd. De maatschappij lijkt wel negatiever geworden en daarin willen we als kerk een tegengeluid laten horen.” Odie: ,,De waardering is er namelijk nog zeker wel en die willen wij zichtbaar maken met deze actie.”

Timmerman en Odie zijn actief lid van De Open Hof, één van de kerkgemeenten van de Protestantse Gemeente Ede (PGE). Ze betrokken meer kerkleden bij hun idee, benaderden het algemeen bestuur van de PGE en zochten contact met andere wijkgemeenten. De Beatrixkerk en de Noorderkerk sloten zich graag bij de actie aan. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Medewerkers van de Slunterhof namen de bedankjes graag in ontvangst. - Theo Weening

EIGEN INVULLING ,,De PGE plaatst een grote advertentie in Ede Stad, die we vervolgens als poster ook rond gebracht hebben bij zorginstellingen”, legt Steven Berendsen uit. ,,Daarnaast is het aan iedere wijkgemeente om zijn eigen extra invulling aan de actie te geven. Leuk om te zien dat bijvoorbeeld de Beatrixkerk de actie alweer breder heeft gemaakt.”

Klaas Kopinga van de Beatrixkerk haakt in. ,,Twee jaar corona geeft voor iedereen beperkingen. Er zijn ook mensen die extra worden geraakt. Zoals mensen van wie een naaste is overleden of die door hun kwetsbaarheid al twee jaar binnen zitten. Ook zijn mensen hun baan kwijtgeraakt of is hun bedrijf gesloten of failliet. Mensen in de zorg, onderwijs, politie en beveiliging moeten veel extra werk verzetten. Eenzaamheid en financiële problemen komen veel voor. Voor deze mensen willen we er zijn en hen laten weten dat ze gezien worden.”

ENTHOUSIASME Hoe de actie ook ingestoken wordt, er wordt hard aan gewerkt door veel mensen. ,,Prachtig om het enthousiasme van alle betrokkenen te proeven”, zegt Berendsen. In enkele weken tijd zijn tientallen kerkleden aan de slag gegaan om wat te maken. ,,Tekeningen en kleurplaten, knutselwerkjes, kaarten met lieve woorden, gedichten, zelfgemaakte bloemen, opgestoken duimen, versierde harten, gebakken koekjes, van alles komt er binnen”, vertelt Timmerman. ,,Iedereen is bezig geweest, van jong tot ouder, hartstikke leuk. Ik word er elke keer helemaal blij van als er weer wat langs gebracht wordt en als ik zie wat voor mooie creaties we naar de zorgorganisaties kunnen brengen.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Steven Berendsen, Janneke Odie en Hennie Timmerman bij een deel van de gemaakte bedankjes voor de zorg. - Sander van Snippenberg

ERG PITTIG Voor de actie is heel nadrukkelijk de zorg in de volle breedte benaderd. ,,Tot nu toe ging de aandacht vaak naar het ziekenhuis en naar ic-medewerkers. Hartstikke terecht, en hen nemen we óók in onze actie mee. Maar ook de andere zorg heeft op zijn of haar manier last van corona. Door de druk op de ziekenhuizen verspreidt die druk zich ook naar andere organisaties. Huisartsen, thuiszorg, verpleeghuizen, noem maar op. Het treft iedereen”, vertelt Odie. ,,Dat blijkt ook uit de verhalen uit de organisaties. Er wordt vaak gewerkt in kleine teams waar geregeld uitval van collega’s is. En dat duurt al zo lang. Dan hoor je dat het heel erg pittig is, dat mensen hopen dat ze het volhouden.”

MAATSCHAPPIJ De actie past goed bij het kerkzijn zoals De Open Hof en de andere kerken dat voorstaan. Timmerman: ,,We zeggen een kerk te zijn die midden in de maatschappij staat en die niet alleen naar binnen gericht is maar ook naar buiten. We willen een zorgzame kerk zijn, midden in de wijk.”

,,Dat zeggen overigens veel kerken he, maar hoe merk je dat dan”, vult Berendsen aan. ,,Met een actie zoals deze dus. We maken contact, er ontstaat verbinding en interactie. Dat past precies bij hoe we kerk willen zijn.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Bij Careander hangt de poster prominent in het zicht. - Careander

HARTVERWARMEND De posters en alle gemaakte creaties zijn en worden als ‘hart onder de riem’ naar allerlei zorginstellingen in de wijken gebracht. En dat wordt goed ontvangen. ,,Ze vonden het een geweldig mooi initiatief, zowel de medewerkers als de bewoners. Eén van hen stond te springen van geluk, zo leuk”, zegt Annelies Wildschut die namens de Noorderkerk op pad ging.

Dat enthousiasme kan Odie alleen maar bevestigen. ,,We krijgen hartverwarmende reacties. Natuurlijk zijn veel mensen hartstikke druk maar ze nemen echt de tijd als ze horen wat je komt doen en waarom. De mensen ontvangen ons enthousiast en tonen zich verrast door de mand met bemoedigende teksten en lieve bedankjes. Iedereen reageerde met ‘wat fijn en attent’ en ‘wat lief dat jullie aan ons denken’. Zit de zorg wel te wachten op zo’n actie, was wel een vraag die we kregen toen we met de actie begonnen. Nou, ja dus! Ze vinden het geweldig!”


Leden van De Open Hof brachten een pakketje naar gezondheidscentrum Bellestein. - Theo Weening

Ook medewerkers van Vilente De Pleinen werden verrast met een hart onder de riem.
Leden van de Noorderkerk brachten de bedankjes bij Careander.
advertentie