Kinderen en ouders willen dat het speeltuintje aan de Eikenlaan uitdagender wordt.
Kinderen en ouders willen dat het speeltuintje aan de Eikenlaan uitdagender wordt. Dick Martens

Bennekomse moeders in actie: ‘Wij willen een uitdagende speeltuin’

23 maart 2022 om 11:21 Maatschappelijk

BENNEKOM Dat kinderen buiten spelen was vroeger de normaalste zaak van de wereld, maar is tegenwoordig al lang geen vanzelfsprekendheid meer. Door de beschikbaarheid van televisie, tablets en de mobiele telefoon is de verleiding om ‘gewoon’ binnen te blijven, ook als de zon hoog aan de hemel staat, groot. Een speeltuin in de buurt helpt dan wel weer mee, om het buiten spelen aan te moedigen, maar zeker ook ouders die dan het bewegen en lekker ravotten in de buitenlucht stimuleren. Hoewel die beide ingrediënten in de omgeving van de Bennekomse Eikenlaan samenkomen klinkt er toch een nadrukkelijke ‘maar’ bij de kinderen en hun ouders. Het speeltuintje is verouderd en heeft een flinke opknapbeurt nodig. Daar willen de moeders Marieke, Rianne, Reinhilde, Sandra en Annelies actie voor gaan voeren.

door Dick Martens

,,We weten allemaal dat bewegen voor kinderen ontzettend gezond is”, legt Marieke, de woordvoerster van ‘de moeders uit de buurt’, uit. ,,Er moet eigenlijk veel meer buiten gespeeld worden dan dat tegenwoordig gebeurt. Tijdens corona zijn we er wel een beetje achter gekomen, dat het hebben van een leuke uitdagende speeltuin wel heel erg fijn is. En ‘onze’ speeltuin, die bekend staat als ‘het speeltuintje aan de Eikenlaan’ is wat dat betreft best leuk, maar wel een beetje gedateerd.” 

SOCIALE PLEK ,,In deze tijd moet een speeltuin toch wat uitdagender zijn, we missen bijvoorbeeld wat verstopplekken”, vervolgt Marieke. ,,Wij moeders zijn in de afgelopen coronaperiodes weer met de kinderen buiten gaan spelen, hebben diverse spellen geïntroduceerd. Sommige kinderen wisten niet wat bijvoorbeeld blikspuit, buskruit of stoepranden was. Dat was echt heel leuk, voor de kinderen, maar ook voor ons als ouders. Dan besef je ook direct weer, dat een speeltuin ook een mooie plek is waar wij als ouders elkaar kunnen ontmoeten, echt een sociale plek dus.” 

VERBINDING ,,Grappig was daarbij ook, dat niet alleen de ouders van de kinderen er kwamen, maar je zag ook dat de ouderen die er in de buurt wonen en de mensen die bij Bakkerij Ten Veen kwamen het leuk vonden, dat er weer wat gebeurde ‘voor de deur’. En ook dat ze de kinderen zo enthousiast bezig zagen, maakten een praatje. Dat verbindt. We zien zelfs kinderen uit andere buurten. Ook komt het veelvuldig voor, dat de eerste vriendschappen hier al worden gesloten vóór de kinderen naar school gaan. Dat geeft dus aan, hoe belangrijk wij het als ouders vinden, dat de speeltuin die rol blijft vervullen en dat het uitdagender maken daar een belangrijk onderdeel van zal zijn.”

EDE DOET Om nu draagvlak voor verbeteringen van de speeltuin aan te tonen bij de gemeente hebben de ouders met ‘hun project’ aansluiting gezocht bij Ede Doet. ,,Zij waren ook enthousiast. Daarom zouden wij het heel fijn vinden, als mensen die de speeltuin ook een warm hart toedragen hun Ede Doet bonnen komen inleveren bij banketbakkerij Ten Veen, de Alexanderschool of op Acacialaan 42 in Bennekom. Die opbrengst krijgt dan een mooie, nuttige en belangrijke bestemming.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie