Moeder Marian, sociaal werker Athalia en jonge mantelzorger Hannah: ,,Blij met steun van JMZ Go!
Moeder Marian, sociaal werker Athalia en jonge mantelzorger Hannah: ,,Blij met steun van JMZ Go!" Ria Maliepaard - de Sociale Zaak

Gezin blij met impact JMZ Go!: ‘Geef jonge mantelzorgers een gezicht’

5 april 2023 om 16:40 Maatschappelijk

EDE Hannah (10 jaar) is een jonge mantelzorger. Leuke dingen doen met kinderen die ook mantelzorgen leidt af van de zorgen die ze soms heeft over haar moeder Marian, die de ziekte MS heeft. Welzijnsorganisatie Malkander biedt daarom met JMZ Go! kinderen en jongeren niet alleen leuke activiteiten, maar ook een luisterend oor en een goed gesprek. 

Kinderen en jongeren die opgroeien met een gezinslid met een beperking of langdurige ziekte noemen we jonge mantelzorgers. Ze doen meer klusjes dan leeftijdgenoten en maken zich regelmatig zorgen. Ze weten niet beter, maar missen soms onbewust zorg en aandacht. Sociaal werker Athalia Groeneveld: ,,Ieder kind verdient onbezorgd opgroeien, dat is nodig voor hun persoonlijke ontwikkeling. We zoeken activiteiten die passen bij de leeftijd en interesses van de kinderen en praten met hen over wat hen bezig houdt.”

Moeder Marian en haar man Henri hebben naast Hannah ook dochter Femke (7) en zoon Félicien (5). Ze zag op Facebook informatie over JMZ Go!, was direct enthousiast en na een telefoontje met Malkander volgde een kennismakingsgesprek. Marian: ,,Dertien jaar geleden kreeg ik de diagnose MS. Door toename van fysieke klachten moest ik mijn baan bij een softwarebedrijf opgeven. Onze kinderen doen denk ik wel meer klusjes dan leeftijdgenoten. Zo hebben we een klussenlijst. Omdat Hannah graag een hond wilde is, is gekozen voor een oppashond, waar we samen voor zorgen.”

(H)ERKENNING

Hannah is weliswaar gewend aan wat haar moeder wel of niet kan, maar Hannah heeft ook zorgen. De ziekte van Marian brengt mee dat er nu ook een traplift komt. Hannah: “Als mijn vriendinnetjes en klasgenootjes dat zien gaan ze denk ik weer vragen welke ziekte mama heeft, wat dat inhoudt en waar die traplift voor nodig is. Dat moet ik dan weer uitleggen en dat vind ik niet fijn.”

Malkander heeft in de bovenbouw op Hannah’s school, De Lettertuin, een film vertoond over een jongen die door de langdurige ziekte (MS) van zijn vader vaak te laat op school kwam. Zelfs de leerkracht vroeg nooit waarom dat gebeurde. De jongen voelde zich niet gezien, was ongelukkig en liep van huis weg. Meer kinderen op school herkenden zich in dit verhaal.

SCHOLEN VINDPLAATSEN

Athalia: ,,De leerlingen en leerkrachten van deze school begrijpen nu beter wat een jonge mantelzorger is en vragen vaker hoe het met deze kinderen gaat. Scholen zijn vindplaatsen voor jonge mantelzorgers. Deze pilot moet in het onderwijs eigenlijk standaard in het rooster opgenomen worden.” Marian voegt toe dat Hannah door JMZ Go! en door de impact van de film hartgrondig ‘ja’ zei op de vraag om aan dit artikel mee te werken. 

Bent u ouder, verzorger of leerkracht van een vermoedelijke jonge mantelzorger? Op www.malkander-ede.nl vindt u onder het kopje ‘mantelzorg’ alle informatie. Bellen kan ook via 0318-208080.

Dit artikel wordt u aangeboden door Malkander.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie