Afgevaardigden van de verschillende regenbooggemeenten in Nederland waren afgelopen vrijdag te gast in Ede.
Afgevaardigden van de verschillende regenbooggemeenten in Nederland waren afgelopen vrijdag te gast in Ede. MacSiers

Ede wil zich ook de komende jaren inzetten als regenbooggemeente: ‘We blijven dit doen op onze Edese manier’

2 oktober 2023 om 10:14 Maatschappelijk

EDE De gemeente Ede wil zich de komende jaren gericht blijven inzetten voor de emancipatie en acceptatie van lhbti-inwoners. Afgelopen vrijdag ondertekende wethouder Karin Bijl (inclusie) op een bijeenkomst in Ede hierover een intentieverklaring met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Net als 54 andere Regenboogsteden krijgt Ede een financiële bijdrage van dit ministerie om het lokale lhbti-emancipatiebeleid te versterken.

,,Ede is een veelkleurige gemeente waar het vanzelfsprekend zou moeten zijn dat iedereen zichzelf kan zijn”, aldus Bijl. ,,We zien echter ook dat lhbti-personen nog steeds dagelijks te maken krijgen met uitdagingen en hindernissen. Gedurende de ruim twee jaar dat we onszelf nu officieel een Regenbooggemeente mogen noemen, hebben we daarin gelukkig belangrijke stappen in de goede richting weten te zetten, en daar blijven we ons ook de komende jaren voor inzetten.”

GEZAMENLIJKE AMBITIE

Beleid om de emancipatie van lhbtiq+ personen te versterken blijft hard nodig, vindt demissionair minister Robbert Dijkgraaf van OCW, die verantwoordelijk is voor emancipatiebeleid. Hij zou aanwezig zijn bij de bijeenkomst in Ede, maar vanwege de gebeurtenissen in Rotterdam was hij verhinderd. Dijkgraaf zet voor de periode van 2023-2026 de aanpak Regenboogprogramma voort met de zogeheten regenboogsteden. 

De gezamenlijke ambitie is om de acceptatie van lhbti-personen te laten toenemen onder de gehele bevolking. Volgens OCW is daarbij extra aandacht nodig voor jongeren, ouderen en in kringen waar lhbti-zijn nog een taboe is. Lhbti’ers moeten zich meer gesteund voelen, veilig en weerbaar op school, op straat, op het werk, in de zorg en thuis, in de sport en in hun eigen sociale kring, zei Dijkgraaf vorig jaar op een Regenboogcongres in Utrecht.

Ede onderschrijft dit en stelt in een persbericht zich de komende jaren te blijven inzetten om de veiligheid, acceptatie en zichtbaarheid van lhbti’ers verder te vergroten. ,,We zullen dit blijven doen op onze eigen Edese manier, met respect voor elkaars overtuigingen en gevoeligheden. Alleen zo komen we uiteindelijk tot onderling begrip en verdraagzaamheid”, meent Bijl. 

55 REGENBOOGSTEDEN

Tijdens de bijeenkomst in de gemeente Ede afgelopen vrijdag tekenden de regenboogsteden een intentieverklaring waarin zij verklaren dat ze hier de komende jaren verder mee gaan. Elke gemeente legt daarbij eigen accenten en zet ook eigen middelen in om lokale doelen te bereiken. De gemeenten wisselen onderling uit over aanpak, of trekken samen op met de provincie. Bij de uitvoering van lokaal beleid werken ze samen met lokale en regionale organisaties zoals COC’s, antidiscriminatiebureaus of welzijnsorganisaties.

Momenteel zijn er 55 regenbooggemeenten die meedoen aan het programma van het ministerie van OCW. De gemeenten Ede en Apeldoorn zijn de laatst toegetreden gemeenten. Naast de 55 regenboogsteden die een convenant tekenen met het ministerie zijn er nog andere gemeenten die zich regenbooggemeenten noemen, maar die niet meedoen aan het programma.

Ede Stad.nl interviewde wethouder Karin Bijl onlangs over twee jaar regenboogbeleid in Ede. Lees dit interview hier terug. Meer lezen over lhbti-thema’s in onze gemeente? Hier vind je de overige publicaties in de lopende lhbti-reeks van Ede Stad.nl. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie