Chef-kok Tom Lamers van Het Koetshuis in Bennekom staat als vierde van links op de foto.
Chef-kok Tom Lamers van Het Koetshuis in Bennekom staat als vierde van links op de foto. Charlotte Mauritz

Bennekomse chefkok wint dubbel zilver op Culinary Olympics: ‘Als je hier staat, draait de wereld toch vaak anders’

21 februari 2024 om 15:00 Mensen

BENNEKOM Tom Lamers, chef-kok bij sterrenrestaurant het Koetshuis in Bennekom, heeft met het Nederlands Culinair Team tijdens de Culinary Olympics (IKA) in Stuttgart twee zilveren medailles in de wacht gesleept. De jury was erg enthousiast over het team. De manier van samenwerken en de smaken op het bord zorgden voor de twee zilveren medailles. 

Op het internationale wedstrijdtoneel ging het Nederlandse team de strijd aan met 23 nationale teams vanuit de hele wereld. Er waren twee wedstrijdonderdelen: de Chefs Table en Hot Kitchen. De Culinary Olympics vindt iedere vier jaar plaats onder de vleugels van de internationale chefs vereniging World Chefs waar het Gastronomisch Gilde de Nederlandse afvaardiging van is.

CHEFS TABLE

Op zaterdag 3 februari stond het onderdeel Chefs Table op het programma, een vijfgangenmenu voor twaalf gasten. Het Nederlands team mocht de directie van het serviesmerk RAK verwelkomen. Het thema voor de Chefs Table was de vier elementen. Deze elementen had het team verwerkt in alle gerechten die geserveerd werden aan de gasten. Zondag werd duidelijk dat het Nederlands team een zilveren medaille heeft gewonnen op dit onderdeel.

LYRISCH

Op maandag 5 februari was het onderdeel Hot Kitchen aan de beurt, een driegangenmenu voor 110 gasten. Het Nederlands team serveerde een uitgebalanceerd menu met tarbot als voorgerecht, diverse bereidingen van kalf en een typisch Nederlands dessert met stoofperen en chocolade. De jury vond de bereidingen van kalf een grote hit. Ook de tafelgasten waren lyrisch over het Nederlandse menu.

Dinsdag maakte de jury bekend dat het Nederlands team de zilveren medaille heeft gewonnen op het onderdeel Hot Kitchen. De overall standen worden na de IKA bekend gemaakt.

‘IEDERE KEER AFWACHTEN’

Lamers is uiterst tevreden met het resultaat. ,,IKA is maar één keer in de vier jaar dus het is iedere keer toch weer afwachten hoe de omstandigheden zijn en hoe de jury erin staat. We hebben het afgelopen jaar diverse malen de wedstrijdonderdelen getraind maar als je hier staat, draait de wereld toch vaak anders. Machines werken anders, de temperatuur van de ruimte is anders en niet te vergeten het vele publiek dat naar de kokende teams staat de kijken. Weliswaar achter glas maar het is toch heel anders dan in je eigen keuken. Maar al met al mogen we ontzettend trots zijn op  de medailles die we gehaald hebben!”

Het Nederlands Culinair Team bestaat uit: Alfred van Dijk (Het Oude Dykhuys), Dennis van den Beld (Landgoed het Roode Koper), Tom Lamers (Het Koetshuis*), Davy Roord (Dorset), Sebastiaan Pals (Librije ***), Quint van den Esschert (Quint Patisserie), Marco van der Wijngaard (’t Amsterdammertje*), Jeroen Goossens (Dutch Pastry), Ruben van Zanten (’t Havenmantsje), Bert van Manen, Waldrik Kremer (Sogno Catering).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie