Afbeelding
BDUmedia

Gemeente Ede telt meer honderdplussers

24 juni 2021 om 05:00 Mensen

EDE In de gemeente Ede woonden op 1 januari 2021 achttien honderdplussers. Daarvan zijn er dertien vrouw, vijf eeuwelingen zijn man. Dat blijkt uit analyse van LocalFocus op basis van recent bijgewerkte CBS-cijfers.

Het totaal aantal honderdplussers is in onze gemeente daarmee hoger dan in de voorgaande jaren, in 2016 en 2019 waren er zeventien honderdplussers, in 2020 zestien, in 2018 vijftien en in 2017 veertien. Opvallend is wel dat het aandeel mannen bij de Edese honderdplussers toeneemt, dat is nu voor het derde achtereenvolgende jaar het geval.

Nederland telt steeds meer honderdplussers. Het aantal ouderen dat op hun verjaardag minstens honderd kaarsjes mocht uitblazen steeg in de afgelopen vijf jaar van 2100 naar meer dan 2500. Dat is een toename van iets meer dan twintig procent in vijf jaar tijd. Hoewel de stijging in de gemeente Ede niet zo sterk is, is er dus in onze gemeente ook een toename te zien.

Ruim tachtig procent van de eeuwelingen in Nederland is vrouw. Vrouwen hebben gemiddeld ook een hogere levensverwachting dan mannen. Wel steeg de groep mannen van honderd jaar of ouder de afgelopen jaren verhoudingsgewijs sneller dan het aantal vrouwen van honderd jaar of ouder.

In onderstaande grafiek zie je de ontwikkeling van het aantal honderdplussers (onderverdeeld in mannen en vrouwen) in de gemeente Ede voor de afgelopen jaren. Via het zwarte keuzemenu is een ander gebied te selecteren.


Ebeltje Boekema-Hut uit Leek (Groningen) is met haar 109 jaar op dit moment de oudste inwoner van het land. Het CBS voorspelde eerder dat de groep honderdplussers vanaf 2020 snel groter zou worden, wat uit de recente cijfers ook blijkt. Volgens het statistiekbureau komt deze stijging door een kleine babyboom na de Eerste Wereldoorlog. In de toekomst zal het aantal honderdplussers naar verwachting van het statistiekbureau alleen maar verder toe gaan nemen. Volgens een prognose telt Nederland in 2030 zo’n 3500 inwoners van honderd jaar of ouder.

Op onderstaande kaart het aantal honderdplussers per gemeente. Klik op het bolletje van de gemeente naar keuze voor meer informatie.


Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie