De Bennekomse schrijfster Wieke van Oordt leest in haar eigen omgeving in haar boek 'Het geheim van de schaatswedstrijd'.
De Bennekomse schrijfster Wieke van Oordt leest in haar eigen omgeving in haar boek 'Het geheim van de schaatswedstrijd'. Dick Martens

Wieke van Oordt schrijft kinderboek over schaatsen: ‘In Tromsø kreeg ik het wintergevoel’

9 december 2022 om 12:30 Mensen

BENNEKOM ‘Helemaal in het noorden van Noorwegen ligt Tromsø, een eigenzinnig stadje dat prachtig is gelegen tussen de hoge bergtoppen. Je krijgt er het ultieme wintergevoel en kunt er het ultieme winteravontuur beleven, het is de toegangspoort tot de Poolcirkel’. Het zijn een paar zinnen uit de toeristische folder van de Noorse stad. Juist in die omgeving schreef de Bennekomse schrijfster Wieke van Oordt (’Ik ben een echt wintermens!’) haar kinderboek ‘Het geheim van de schaatswedstrijd’, dat inmiddels in de winkel ligt. 

door Dick Martens

,,In januari van dit jaar was er nog altijd sprake van een lockdown in Nederland”, blikt Wieke terug op de periode dat haar boek gestalte ging krijgen. ,,We, mijn partner en ik, besloten om naar Noorwegen te gaan, beiden konden we ook vanuit huis werken, dus waarom dan niet ‘gewoon’ daar. Daar waar de zon niet opkomt. Eigenlijk heb ik een hekel aan de zon en in Tromsø kreeg ik echt dat heerlijke wintergevoel, kreeg ook weer zin om te gaan schaatsen en dat inspireerde mij weer tot het schrijven van dit boek.”

JEUGDHERINNERINGEN Via haar uitgever, Leopold, waarvoor ze in de populaire serie ‘Het geheim van...’ al een aantal boeken schreef, kreeg ze het verzoek een boek over de winter te gaan schrijven, het liefst over skiën. ,,Maar ik wilde veel liever over schaatsen schrijven en gelukkig mocht dat ook. Schaatsen doet mij altijd weer terugdenken aan de winters in mijn jeugd en vooral aan mijn geboorteplaats Abcoude, waar ik veel schaatste. Ik herinner mij nog die gezelligheid, die verlichte schaatsbaan, dat beeld wilde ik weer oproepen en erover schrijven.” 

Die jeugdherinneringen, die passie voor winter en schaatsen werden weer ‘levend’ in het verhaal over haar hoofdpersoon Tian, die elke dag schaatste met zijn vriend Roon. ,,Zij doen dat op een ondergelopen weiland. Maar Tian kan nog steeds geen ‘pootje over’. En binnenkort is hun schaatswedstrijd al. Zo wint hij nooit van zijn vriend Roon. Op een avond vertrekt hij als laatste en ziet hij een vrouw over het hek bij de ijsbaan klimmen. De volgende dag is een deel van het ijs paars. Zit er gif in de grond? En heeft die vrouw er iets mee te maken? Tian moet erachter komen, want de ijsbaan mag niet sluiten. Meer verklap ik niet. Maar als ik erover praat wordt ik er alweer warm van. Dan zie ik mijzelf ook weer op de schaatsen staan.”

MOOI TOEVAL Warm werd Wieke ook toen ze voor het eerst de cover van haar boek zag. ,,Saskia (Halfmouw, DM) tekende Tian en Roon tijdens hun schaatswedstrijd, met op de achtergrond hun dorp, met twee kerken naast elkaar. Gewoon een verzonnen winters tafereel. Maar het toeval wil, dat Abcoude het enige dorp is, met twee kerken en kerktorens naast elkaar. Wat een mooi toeval, toch? Dat maakte mijn gevoel voor de winter compleet. De winter zet aan tot inspanningen. Dat ging voor mij in Noorwegen ook weer op, met dit boek als mooi resultaat.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie