In onderstaande podcast vertelt Ria meer over haar leven, de persoonlijke en maatschappelijke veranderingen die ze doormaakte, en hoe het is om als lesbisch stel gescheiden van elkaar te moeten wonen vanwege ziekte.
In onderstaande podcast vertelt Ria meer over haar leven, de persoonlijke en maatschappelijke veranderingen die ze doormaakte, en hoe het is om als lesbisch stel gescheiden van elkaar te moeten wonen vanwege ziekte. Elyse van den Brink

Ria (69) is al ruim 35 jaar samen met Ellen: ‘Je bent net zo mens als iedereen’

20 september 2023 om 07:27 Mensen Lhbti in Ede Tips van de redactie

EDE Toen de 69-jarige Ria Mous nog samen was met de vader van haar twee dochters, kwam ze erachter dat ze lesbisch is. Ze vond haar grote liefde in Ellen, die destijds docent was op de school van haar kinderen. ,,Ik maakte me meer druk over het feit dat ik ging scheiden - kon dat wel voor de kinderen? - dan dat ik me druk maakte over het gegeven dat ik met een vrouw verder ging", blikt Ria in dit zevende deel van de lhbti-reeks van Ede Stad.nl terug op die periode, ruim 35 jaar geleden.

Die tijd was in Ria’s beleving dan ook veel vrijer. Toen ze samen ging wonen met Ellen in Nieuwegein voelde ze weinig vooroordelen en afwijzing. Als twee jonge ouders bouwden ze een gezinsleven en carrière op. ,,Uiteindelijk werden we net zo huisje-boompje-beestje als een man-vrouw-stel", zegt Ria. 

Door de jaren heen bemerkte Ria wel dat ze als lesbisch stel steeds onzichtbaarder werden en dat er, ondanks wetgeving zoals geregistreerd partnerschap en het homohuwelijk, minder aandacht was voor lhbti-kwesties. ,,Man-man, vrouw-vrouw, transgender personen; dat bestaat allemaal al veel langer. Alleen is de aandacht nu weer bewust veel opener en wordt in de wetgeving beter gekeken of we een bevolkingsgroep nog achterstellen of buitensluiten."


(De tekst gaat verder onder de foto.)


Ria koestert de kunstwerken die Ellen maakte. - Elyse van den Brink

ELLENS VROUW

Zo’n drie jaar geleden verhuisden Ria en Ellen naar een appartement op het kazerneterrein in Ede. In het complex wonen allemaal generatiegenoten en het stel werd volgens Ria heel vanzelfsprekend geaccepteerd. Helaas mocht het samenwonen in dit nieuwe stulpje niet lang duren, want vanwege de ziekte van Parkinson woont Ellen nu in woonzorgcentrum De Klinkenberg. Het leidt ertoe dat Ria regelmatig moet uitleggen wie ze is: niet Ellens zus, moeder of mantelzorger, maar haar vrouw. 

In onderstaande podcast vertelt Ria meer over haar leven, de persoonlijke en maatschappelijke veranderingen die ze doormaakte, en hoe het is om als lesbisch stel gescheiden van elkaar te moeten wonen vanwege ziekte.

Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Je vindt alle tot nu toe gepubliceerde artikelen van de lhbti-reeks van Ede Stad.nl in dit dossier.


De hulphond die Ellen bijstond voordat ze naar het woonzorgcentrum verhuisde, vergezelt Ria nog steeds.
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Elyse van den Brink
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie