Pianokwartet Corneille speelt op 6 april kamermuziek van Mozart, Brahms en Mahler.
Pianokwartet Corneille speelt op 6 april kamermuziek van Mozart, Brahms en Mahler. Arthur Mebius Photography

Weens onderonsje met Corneille in de Edesche Concertzaal

31 maart 2024 om 19:00 Muziek

EDE Pianokwartet Corneille neemt hun luisteraars op zaterdag 6 april in de Edesche Concertzaal mee naar het Wenen van Mozart, Brahms en Mahler. In deze stad werd het kwartet voor piano, viool, altviool en cello zo’n beetje uitgevonden. Mozart was op het toppunt van zijn roem toen hij zijn Tweede Pianokwartet componeerde, eigenlijk een pianoconcert in het klein. Brahms kreeg het Weense publiek aan zijn voeten met zijn Eerste Pianokwartet. Een flitsend stuk met een op zigeunermuziek gebaseerde finale als uitsmijter. En Mahler? Zijn Pianokwartet is zijn enige kamermuziekwerk en alleen daarom al uniek.

Mozart kun je gerust de bedenker van het moderne pianokwartet noemen. Met inmiddels twintig pianoconcerten op zijn naam had Mozart ruime ervaring in de manier waarop je voor piano in combinatie met orkest moest schrijven. Kamermuziek voor piano en strijktrio werd zijn nieuwe uitdaging. Anders dan bij Mozarts voorgangers hebben viool, altviool en cello geen ondergeschikte rol ten opzichte van de piano. Soms klinken deze drie instrumenten bijna als een volwaardig orkest. De pianopartij aan de andere kant krijgt net zo’n veeleisende rol als die van Mozarts pianoconcerten. Kamermuziek dus met orkestrale kwaliteiten.

BRAHMS’ WEENSE DEBUUT

De 23-jarige Johannes Brahms wist precies hoe hij het Weense publiek aan zijn voeten moest krijgen. Voor zijn debuut als pianist in die stad componeerde hij met zijn Eerste Pianokwartet een soort pianoconcert op kamermuziekformaat. De grootste troef bewaarde Brahms voor het slotdeel. De Weners waren dol op de muziek van de Romazigeuners. In bijna ieder koffiehuis waren deze muzikanten te horen. Het slotdeel van zijn Eerste Pianokwartet schreef Brahms in zogenoemde ‘zigeunerstijl’. Gaandeweg richting het eind wordt de muziek steeds wilder en uitbundiger. Het effect bleef niet uit. En ook nu zorgt het slot voor een enorme ontlading.

MAHLERS EENLING

Gustav Mahler kennen we vooral als componist van overweldigende symfonieën. Aan het begin van zijn carrière waagde hij zich ook aan kamermuziek. Helaas bleef het bij een onvoltooid pianokwartet. Maar wat een diepgang en emotie schuilen er in deze muziek. In dit stuk beluister je Mahler, zoals je hem in latere composities niet meer zult horen.

PIANOKWARTET CORNEILLE

Net zo veelkleurig als de schilderijen van Corneille is de samenstelling van Pianokwartet Corneille. Pianokwartet Corneille, geprezen als ,,gepassioneerd, gracieus en hartverwarmend” door muziektijdschrift De Nieuwe Muze, staat bekend als een opvallend kamermuziekensemble. De vier musici, bestaande uit pianist Vassilis Varvaresos, violist Noé Inui, altviolist Daniel Palmizio en celliste Ella van Poucke, vinden elkaar in hun liefde voor pianokwartetten. Ze tonen met trots de schoonheid van hun instrumentencombinatie en laten graag het bijzondere repertoire horen. Naast klassiekers van Mozart en Brahms, trakteert Corneille op het bijzondere Pianokwartet van Gustav Mahler.

TICKETS

Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie