Bert van den Brink brengt je met zijn verrassende improvisaties helemaal in kerststemming.
Bert van den Brink brengt je met zijn verrassende improvisaties helemaal in kerststemming. Marco Borggreve

'De muzikant van de gekke projecten'

18 december 2019 om 09:33 Muziek

EDE 'Met de kersttoetsen van Bert' is Bert van den Brinks interactieve kerstspecial. Op de klanken van kerstklassiekers als ‘I’m dreaming of a white Christmas’ en 'Stille nacht' zorgt hij op zaterdag 21 december voor een hartverwarmende avond.

Al spelend op vleugel en accordeon, afgewisseld met kleine verhaaltjes vol relativerende humor, neemt Van den Brink de luisteraar mee naar zijn muzikale wereld. Bovendien speelt Van den Brink op verzoek, dus iedereen wordt van harte uitgenodigd zijn of haar favorieten aan te vragen.

VERWONDERING Wat Van den Brink wil bereiken is verwondering: ,,Moet je dit toch eens horen!" Aan de Bösendorfer Imperial, op accordeon en met nog meer toetsinstrumenten geeft Bert van den Brink aan elk nummer een persoonlijke twist. De ene keer klinkt het lekker jazzy, de andere keer juist weer aangenaam klassiek.

INTERACTIEF Uniek aan dit programma is de interactie. Van den Brink laat zich graag uitdagen en speelt op verzoek. Van den Brink verklapt: ,,Het wordt lekker interactief met veel instrumenten op het podium. Misschien gaat het een beetje over de top, maar dat is juist leuk. Het leukste is de afwisseling en daarin de mensen mee te nemen; de verbazing te horen."

Een simpel programma met verzoeknummers wordt het zeker niet. ,,Ik moet ook aan de bak. Het mag geen routine worden. Er mag best wat risico zijn. De mensen moeten bij wijze van spreken het zweet op mijn rug zien staan."

Bert van den Brink wordt ook wel eens een muzikale omnivoor genoemd. Hij voelt zich thuis op alles wat maar toetsen heeft. Naast allround toetsenist is hij ook componist, arrangeur en docent aan het Utrechts Conservatorium. In 2007 won hij de VPRO/Boy Edgar Prijs, de belangrijkste Nederlandse jazzprijs.

GEKKE PROJECTEN Bert van den Brink studeerde klassiek piano aan het Utrechts Conservatorium, waar hij zijn diploma cum laude behaalde. Maar nadat hij enkele klassieke recitals had gegeven, verschoof zijn belangstelling toch meer richting de jazz. ,,Ik belandde in de jazzformatie van Hein van der Geyn. Hij heeft me meegenomen in de stroom van optredens en toen was het roer om qua lichte muziek." Spijt van zijn ommezwaai heeft de muzikant nooit gehad. ,,De praktijk wijst uit wat het beste bij je past. Ik wil niet maar één ding doen. Ik ben altijd meer de muzikant van de gekke projecten geweest."

TIP Duik op 17 januari met het Amatis Piano Trio het nieuwe jaar in. Pianist en Liszt Concours-winnaar Mengjie Han, violiste Lea Hausmann en cellist Samuel Shepherd hebben een internationaal uitstekende reputatie met hun vlammende en indrukwekkende uitvoeringen. In de Edesche Concertzaal zit dat meer dan goed in Beethovens vrolijke Gassenhauertrio en twee aangrijpende pianotrio's van Sjostakovitsj en Mendelssohn.

KAARTEN Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 10,00 euro.

Het concert begint om 20.00 uur.

Info: Edesche Concertzaal, Amsterdamseweg 9, 6711 BE EDE, 0318-200214, www.edescheconcertzaal.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie