Portret van het Fuse ensemble.
Portret van het Fuse ensemble. Andreas Terlaak

Nieuw seizoen klassiek in Cultura

Muziek

EDE Theater Cultura heeft haar nieuwe programma klassieke Proefkamermuziekconcerten voor seizoen 2020-2021 nu al gelanceerd. Vooruitlopend op de bekendmaking van het nieuwe theaterprogramma is de serie klassieke concerten al bekend en te bestellen. Zo kunnen bezoekers van klassieke muziek nu al boeken voor het volgend seizoen en krijgen klanten de mogelijkheid om hun favoriete ensembles en concerten in Cultura te komen bezoeken.

In het nieuwe programma klassieke concerten in de serie Proefkamermuziek voor het seizoen 2020-2021 staan elf concerten op het programma.

GELDERS ORKEST Alexei Ogrintchouk, voormalig solo hoboïst van het Koninklijk Concertgebouworkest, dirigeert als opening van het Proefkamermuziekseizoen, een prachtige 'Sturm und Drang' symfonie van Haydn. Onder de naam Phion gaat Het Gelders Orkest samen met het Orkest van het Oosten. De musici bundelen hun krachten, inspireren elkaar, en dat is altijd een boeiende periode, ook voor het publiek.

Eric Vloeimans heeft een onuitwisbare indruk gemaakt door zijn bijzondere programma's met symfonieorkesten. Hij klimt niet over de muur heen die genres scheidt, maar hij haalt ze gewoon weg. De 'symfonische' concerten worden ware happenings, waarbij je vergeet dat er pop, jazz of klassiek bestaat. Met de kopersectie van Het Gelders Orkest (Phion) zorgt hij voor een feestelijk concert vol eigen composities en arrangementen.

Op veler verzoek brengt het Nederlands Blazers Ensemble dit jaar opnieuw De Schepping naar de podia, samen met verteller Bart Moeyaert. De bewerking van Die Schöpfung van Haydn voor acht blazers, waarin ook de vocale lijnen instrumentaal zijn gezet, is een welluidende rariteit waar de musici van het NBE wel raad mee weten. Ze voegden er nog een trompet, contrabas en pauken aan toe en stapten uit de traditionele setting voor blaasoctet.

ASTORI AMSTERDAM Astori Amsterdam, een kersvers kwartet met jonge talenten. Zij delen het verlangen om muziek en verhalen van verre dicht bij het publiek te brengen, kruipen in de huid van dichters en vertalen hun verhalen naar het Nederlands. Het concert is als een eigentijdse poort naar originele uitvoeringen. Met niemand minder dan de talentvolle zangeres Sterre Konijn. Het Hexagon Ensemble vertelt in 'Babylon aan de IJssel' het ontroerende verhaal van vluchteling Gilgamesej. De bevlogen zangeressen van Wishful Singing en jonge talenten van de Koorschool Midden-Gelderland nemen u mee op reis. Klassieke Engelse carols wisselen af met composities van Händel, Vivaldi en componisten uit Zuid-Amerika. Een programma dat jong en oud verbindt, een heerlijke opmaat naar de kerst. Pynarello viert op 'eigenwijze' het 251ste geboortejaar van Beethoven. Zij nodigen belangstellenden uit om te stemmen op favoriete delen uit zijn negen symfonieën. Waar ze ook staan: Fuse neemt het publiek in no-time mee in hun eigen muzikale wereld. Een wereld waarin je sporen vindt van klassieke muziek, jazz, volksmuziek, minimal music en improvisaties.

Op 11 maart 2021 is het honderd jaar geleden dat Piazzolla werd geboren; 250 jaar Beethoven mag in 2021 ook nog gevierd worden. Carel Kraayenhof en de Matangi's maken er een feestje van; een ontdekkingsreis met vooruitstrevende ritmes en harmonieën van Beethoven en onconventionele composities van Piazzolla.

Het volledige programma staat op www.cultura-ede.nl/theater. Kaarten via de website of 0318-672800.

advertentie
advertentie