COV Bennekom voert JohannesPassie uit in Brinkstraatkerk
COV Bennekom voert JohannesPassie uit in Brinkstraatkerk Maarten Oldenhof

COV Bennekom houdt Passietraditie stijlvol

Muziek

BENNEKOM Bij binnenkomst in de kerk stond een groot boeket op tafel, passend bij het lijdensverhaal en kerkbanken hadden een ingetogen corsage. In het programmaboekje werd keurig onderbouwd waarom op 13 mei de Johannes Passie van J.S. Bach uitgevoerd werd in een volle kerk aan de Brinkstraat. 

Met het openingskoor Herr, unser Herrscher zette COV Bennekom de passiesfeer direct goed neer. Het orkest overstemde het koor niet. Het harder en zachter zingen werd keurig ten gehore gebracht. In de koralen kon men horen dat er gewerkt is aan uitspraak, dictie en fasering. Over het algemeen mag men koralen stevig zingen, maar een koraal als ‘Er nahm alles wohl in acht’ had iets meer ingetogener gemogen. 

BELEVING COV Bennekom heeft de solisten met zorg uitgekozen. In houding en uitstraling ondersteunden de solisten goed hun voordracht van de tekst. Dat kwam de beleving bij het publiek ten goede. 

In het passieverhaal vertolkt het koor ook de stem van het volk. COV Bennekom verstond de kunst actief en tijdig in te zetten op de slag van de dirigent, met de bijpassende dramatiek in de koorklank. Toch had het koor op enkele momenten wat minder in het boek en wat meer naar de dirigent mogen kijken. 

HELDERE KLANKEN Bij enkele aria’s treden solist en koor gezamenlijk op. De aria ‘Mein teuer Heiland, laß dich fragen’ werd zeer fraai ten gehore gebracht, waarbij het koor liet horen ingetogen te kunnen zingen. De heldere klanken van het kistorgel waren duidelijk hoorbaar, zonder te overstemmen. Dat maakte de voordracht tot een stemmig geheel. 

Het koor rondde in het slotkoraal ‘Ach Herr, laß dein lieb Engelein’ de Johannes Passie verzorgd af, met stevige en zachte koorklanken en rust in de voordracht. 

advertentie