Collin Leijenaar in zijn element. Achter zijn drumstel in zijn Novae Popschool, die nu ook een vestiging in Bennekom heeft.
Collin Leijenaar in zijn element. Achter zijn drumstel in zijn Novae Popschool, die nu ook een vestiging in Bennekom heeft. Dick Martens

Collin Leijenaar zag droom uitkomen: ‘Ik wilde maar één ding: drummen!’

Muziek

BENNEKOM Het was 1985. De toen 11-jarige Collin Leijenaar vond na mislukte pogingen om gitaar en piano te spelen zijn grote liefde: het drumstel. Hij wilde maar één ding: drummen, drummen en nog veel meer drummen. Hij ging op drumles, maar die standaardmuzieklessen sloten allerminst aan bij zijn eigen belevingswereld, wensen en groei. Hij stopte ermee. Jaren later pakte hij toch de muzikale draad weer op, nam weer les, maar ook die lagen niet in de lijn met zijn muzikale persoonlijkheid, wensen smaak en voorkeuren. Toch kwam het uiteindelijk helemaal goed voor de gedreven muzikant. De muziek werd niet alleen zijn hobby, maar zelfs zijn beroep. Naast het zelf spelen in gerenommeerde bands startte hij in 1998 een eigen drumschool, die in zeven jaar uitgroeide tot ‘zijn’ Novae Popschool, inmiddels een begrip in Ede en omgeving met sinds kort ook een vestiging in Bennekom.

door Dick Martens

Op zijn fraaie werkplek, met zijn kolossale en blinkende drumstel ‘in zijn rug’ blikt hij terug op de moeizame start om echt te kunnen genieten van zijn passie, de muziek en het drummen in het bijzonder. Maar ook hoe de juiste vrienden en contacten ervoor zorgden, dat hij zich achter zijn drumstel helemaal kon uitleven in zijn eigen bands Affector en Dilemma, maar ook in bijvoorbeeld Kayak. En zoals hij het zelf zo mooi omschrijft, ‘dat heeft mij geholpen om in mijn muzikale eigenheid te geloven en te gaan voor wat ik van binnen voel en wilde bereiken’. 

ENORM DANKBAAR ,,Ik heb door die muzikale reizen ook geleerd dat hard werken loont. Dat heeft mij veel gebracht. Muziek is niet alleen mijn hobby, het is nu ook mijn werk. Ik heb mogen spelen met mijn muzikale helden, tourde als drummer over de hele wereld met Neal Morse, een groot artiest en heb veel cd’s in mogen spelen. Dat doe ik nog steeds. Ik vind het geweldig en ben daar echt enorm dankbaar voor.”

De drumschool won veel prijzen en werd door de Slagwerkkrant bestempeld als een van de betere drumscholen in Nederland. Van het een kwam het ander. ,,Mijn vrouw Jessica, die zangeres en zangdocente is, en ik kwamen al snel tot de conclusie, ‘daar moeten we meer van maken’. Dat gebeurde ook. Snel zaten we over de 300 leerlingen en dat is eigenlijk nooit meer gestopt. Een van mijn mantra’s is dan ook, dat onze lessen moeten aansluiten op de wensen en noden van de leerlingen. Muziek maken moet in eerste instantie plezier en voldoening geven, leuk zijn. Het moet motiveren, enthousiasmeren en muzikanten helpen hun dromen, groot of klein, waar te maken. Dat werkt.” 

,,Verder vind ik dat het hoort, dat muzikanten zijn of haar talenten door moeten geven. Dat doen wij bij Novae in Ede en nu ook in Bennekom. Eerst als test, maar nu gaan we ook ‘volle bak’ in Bennekom, waar het ook heel tof is. Leuk, omdat ik zelf nu ook Bennekommer ben. We hebben een ruimte in het OBK-gebouw, maar zijn wel op zoek naar een eigen plek waar alles bij elkaar komt. Alle tips zijn welkom.”

advertentie
advertentie