Pianist Luis Fernando Péres maakt op 1 april zijn Nederlandse debuut in de Ede.
Pianist Luis Fernando Péres maakt op 1 april zijn Nederlandse debuut in de Ede. Marine de Lafregeyre

Nederlands debuut voor Spaanse wereldpianist in Ede

22 maart 2023 om 07:12 Muziek

EDE De Spaanse pianist Luis Fernando Pérez maakt zaterdag 1 april zijn Nederlandse debuut in de Edesche Concertzaal. Niet eerder speelde hij in ons land. Pérez geldt als een van de grootste Spaanse pianisten van dit moment. Op zijn 46e draagt hij al de eretitel legendarisch en schaart muziektijdschrift Gramophone hem onder de grote namen uit de Spaanse muziektraditie, onder wie Esteban Sanchez, Alicia de Larrocha en Rafael Orozco. 

Artistiek manager Van Ree: ,,Aan het begin van de lente neemt Luis Fernando Pérez je mee naar het zonnige zuiden van Spanje. Met de onschuldige Scènes d’Enfants van Federico Mompou en het vurige El Amor Brujo van Manuel de Falla laat Pérez twee verschillende kanten van zijn pianistenhart spreken. Aan de hand van Albéniz’ Iberia maak je een muzikale rondreis door het Andalusië, compleet met flarden uit hartstochtelijke flamenco’s, zigeunerdansen en religieuze liederen. Pérez maakt zijn recital compleet met een selectie uit de Preludes van Rachmaninov.”

IBERIA

Iberia is het Spaanse meesterwerk van Isaac Albéniz. Dit is een suite voor piano die bestaat uit vier boeken met elk drie stukken. Luis Fernando Pérez speelt hieruit een selectie. Terwijl eerdere werken van Albéniz vaak eenvoudig en bijna salonachtig zijn te noemen, kenmerkt Iberia zich door een grote muzikale verbeeldingskracht. 

CASTAGNETTEN EN GITAREN

In het stuk ‘Evocación’ roept Albéniz beelden en gevoelens op die herinneren aan zijn geboorteland. Het stuk is gebouwd op twee Spaanse dansen, de fandango en de jota, die vaak worden begeleid door castagnetten, gitaren en handgeklap. 

‘El Puerto’ is geïnspireerd op de haven van Santa Maria in Andalusië. Ook hier is een dans, de zapateado, de belangrijkste bouwsteen van het stuk. De dans wordt vaak begeleid met gitaarspel en virtuoos voeten gestamp.

Pers en publiek prijzen Pérez om zijn virtuositeit, zijn kleurrijke spel en zijn buitengewone vermogen om recht tot het hart te spreken. Geen wonder dat Pérez voor zijn verdiensten voor de Spaanse pianomuziek de Albéniz-Medaille ontving. Gramophone noemt Luis Fernando Pérez een van de meest individuele en begaafde pianisten van vandaag: ,,Zijn spel is brutaal persoonlijk en heeft improvisatorische vrijheid.”

LAATSTE KANS

Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar voor het passieconcert op zaterdag 25 maart. Het Apollo Ensemble voert dan de Brockes-Passion van Reinhard Keiser uit, een barok meesterwerk dat nog altijd luisteraars raakt. De muziek bruist en sprankelt, er zijn heftige emoties en levendige dialogen. Kortom met Keisers Brockes-Passion beleef je het lijdensverhaal op een intense manier.

Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.

Meer informatie via www.edescheconcertzaal.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie