Het Nederlands Blazersensemble is volgend seizoen weer in Cultura te zien
Het Nederlands Blazersensemble is volgend seizoen weer in Cultura te zien Peter Lodder

Cultura en Edesche Concertzaal lanceren samen klassiek aanbod

29 maart 2023 om 10:39 Muziek

EDE Cultura en de Edesche Concertzaal lanceren op donderdag 30 maart samen hun klassieke aanbod voor het nieuwe theaterseizoen. ,,De programma’s van Cultura en de Edesche Concertzaal vullen elkaar aan. Die krachten willen we bundelen”, leggen Trijn Romein, programmeur bij Cultura en Jan-Willem van Ree, artistiek leider van de Edesche Concertzaal, uit.

De gezamenlijke lancering is dit jaar voor het eerst. ,,Door op hetzelfde moment te lanceren hopen we mensen te inspireren om naar een klassiek concert te gaan. De locatie maakt niet veel uit, we zien elkaar niet als concurrent. De zalen hebben allebei hun eigen karakter en sfeer, samen bieden we een completer aanbod”, vertelt Romein.

MEER LIEFHEBBERS

,,Wij denken dat we op dit moment nog niet alle Edenaren die geïnteresseerd zijn in klassieke muziek terugzien in onze zalen. Daarom doen we er dit seizoen alles aan om die muziekliefhebbers te bereiken en ze tot een bezoek aan onze zalen te verleiden”, vult Van Ree aan. ,,Naast de gemeenschappelijke lancering werken we aan een website waarop het complete aanbod van klassieke muziek in Ede is terug te vinden.”

Wat staat er aankomend seizoen allemaal te gebeuren in Cultura en de Edesche Concertzaal? Cultura biedt opnieuw podium aan hun ‘vaste gasten’ Fuse, het Nederlands Blazers Ensemble en Pynarello. De laatste twee komen allebei zelfs tweemaal optreden, met elke keer een ander programma. Zo geeft Pynarello eind september een concert waarin ze het souvenir, oftewel herinneringen, verklanken, en rond Valentijnsdag brengen ze een ode aan de liefde.

MIX

In de Edesche Concertzaal is het Apollo Ensemble een terugkerende gast. Komend seizoen brengen zij zelfs twee barokpassies mee: Händels Brockes-Passion en de Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach. Wereldpianisten Nikolai Lugansky en Boris Giltburg zetten op hun beurt het Rachmaninov-jaar 2023 extra luister bij. In de serie Strijkkwartetten komen het Alma Quartet, het Doric Quartet, het Dudok Quartet en het Mantangi Quartet graag terug naar Ede. De Matangi’s nemen Carel Kraayenhof mee als special guest.

Cultura zoekt in haar concerten naar verbindingen met andere disciplines, zoals literatuur en filosofie. ,,Neem de combinatie tussen Wishful Singing en de Volkskrant-journalist Fokke Obbema. Dit optreden draait om de filosofische vraag naar de zin van het leven. Of kom luisteren naar Abdelkader Benali, die verhalen vertelt uit duizend-en-een-nacht, omlijst door de mooiste oriëntaalse en klassieke muziek, gespeeld door Club Classique.”

LOKAAL TALENT

,,We vinden het erg belangrijk om ruimte te bieden aan jong, lokaal talent”, vertelt Romein. ,,Wat dacht je van een ligconcert van de Edese componist en pianist Barth? Heel erg passend in deze tijd van een wereld vol haast. Zangeres Tineke Roseboom neemt het Hydra String Quartet mee naar Cultura. Bij dit concert staat meeslepende en spannende filmmuziek centraal.”

De Edesche Concertzaal biedt graag ruimte aan de doorbrekende wereldtop. Ieder seizoen is een artist in residence het gezicht van de zaal. Komend seizoen is dat de Oekraïense pianist Dmytro Choni, prijswinnaar van de Van Cliburn International Piano Competition 2022. Samen met violist Josef Spacek en cellist Julian Steckel laat Choni drie kanten van zijn muzikale persoonlijkheid horen.

Het klassieke aanbod van Cultura is te boeken op cultura-ede.nl/klassiek-in-cultura. De concerten in de Edesche Concertzaal zijn te vinden via tickets.edescheconcertzaal.nl. Het volledige theaterprogramma van het nieuwe theaterseizoen van Cultura wordt op 11 mei bekendgemaakt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie