De situatie zoals die ongeveer had moeten worden.
De situatie zoals die ongeveer had moeten worden. Plantion

Per direct een streep door plan voor 135 meter hoge windturbine in Ede

6 november 2020 om 20:42 Natuur en milieu

EDE Het plan om een windturbine van 135 meter hoog te plaatsen op het terrein van bloemenveiling Plantion in Ede gaat niet door. Dat melden initiatiefnemers Energiecoöperatie ValleiEnergie en Duurzaam energiebedrijf Pure Energie in een gezamenlijke nieuwsbrief.

Deze zomer werd het plan voor de hoge windmolen uitgewerkt en dit najaar zou het project de Edese gemeenteraad bereiken. Maar ineens wordt nu de stekker uit het plan getrokken vanwege een ,,onverwachte tegenvaller’’.

,,Het gaat om een technische, maar belangrijke kwestie’’, melden de initiatiefnemers. Een zogenoemd ‘kwetsbaar object’ komt te dicht in de buurt van de geplande locatie van de windmolen. ,,Een kwetsbaar object is bijvoorbeeld een woning of een groot kantoor waar veel mensen dagelijks werken. Een beperkt kwetsbaar object is bijvoorbeeld een loods waar vooral spullen worden opgeslagen of een relatief klein kantoor. Er zijn regels die voorschrijven dat er voldoende afstand moet zijn tussen een windmolen en (beperkt) kwetsbare objecten. De afstand tussen de windmolen en een kwetsbaar object moet groter zijn dan de afstand tussen een windmolen en een beperkt kwetsbaar object. Deze regels zorgen ervoor dat de veiligheidsrisico’s verantwoord zijn, mocht er een (overigens zeldzaam) ongeluk gebeuren met de windmolen. Recent is gebleken dat een kwetsbaar object te dichtbij Windmolen Plantion komt te staan. Daardoor kan niet langer aan de veiligheidsregels worden voldaan’’, leggen de partijen uit.

GEMEENTE VERLEENT VERGUNNING Een bedrijf nabij Plantion heeft, nog voor het ‘bevriezen’ van het gebied voor ontwikkeling van het windmolenplan, een vergunning aangevraagd voor uitbreiding van een kantoorlocatie. Om welk bedrijf het hier gaat, wordt niet gemeld. ,,De vergunning van het bedrijf wordt door de gemeente verleend, omdat het past binnen het huidige bestemmingsplan. Daardoor komt een kwetsbaar object te dicht bij de locatie van Windmolen Plantion en kan de windmolen niet worden gerealiseerd’’, melden de initiatiefnemers.

STOPPEN ,,Er is dus nu geen andere conclusie te trekken dan dat de ontwikkeling van het plan voor Windmolen Plantion stopt. Uiteraard zijn wij daarover teleurgesteld. Windmolen Plantion kon fors bijdragen aan meer lokaal opgewekte energie in Ede, met daarin veel ruimte voor participatie voor de omgeving (bijvoorbeeld via de omgevingsraad en door financieel te participeren). Onverwacht moeten we daar nu een streep door zetten.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie