,,Ineens zag ik in een woonwijk een mannetjes goudvink.''
,,Ineens zag ik in een woonwijk een mannetjes goudvink.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Alsof je in het tropisch regenwoud bent’

Natuur en milieu

EDE Regelmatig spreken mensen mij aan. De één bedankt me voor de columns of natuurbeelden op televisie, de ander geeft aan het met mij eens te zijn en weer een ander zegt zich niet te kunnen vinden in mijn columns. 

Michael de Vries

Hoe gek het ook klinkt, maar ik vind al die reacties prima. Ik snap echt wel dat niet iedereen het met mij eens is en dat hoeft ook niet. Daarnaast geven mensen soms ook tips. Goedbedoelde adviezen van mensen die iets met je willen delen. Soms vertellen ze over hun eigen ervaringen.

GEWOON Zo nu en dan krijg ik tips over gebieden waar ik eens heen zou moeten. Afrika, het Bialowiezapark in Polen en het tropisch regenwoud worden wel eens genoemd. Het vreemde is dat ik me daar dan weer niet in kan vinden. Natuurlijk snap ik wel dat je daar mooie dingen kunt zien. Andere zoogdieren, insecten en vogels. Toch blijft mijn fascinatie bij de natuur dichterbij huis. Gewoon de natuur in onze eigen omgeving. Of moet ik gewoon tussen aanhalingstekens schrijven? Want veel mensen beleven het kennelijk als gewoon. Terwijl, als je goed kijkt, je de mooiste natuur om je heen ziet. Het lijkt soms alsof we dat vergeten zijn te zien, juist omdat we het gewoon vinden. 

Dat is menselijk. Alles wat je in de buurt hebt, kennen we, maar bekijken we niet goed. Zien mensen in Australië een paradijsvogel, dan kunnen ze vaak uitgebreid vertellen hoe die vogel eruit zag. Maar omschrijf de koolmees in uw achtertuin eens? Velen zullen al twijfelen welke van de twee nu de koolmees of de pimpelmees was? Iets geels met zwart is vaak het antwoord. 

DICHTBIJ Natuurlijk mag iedereen genieten van de natuur waar ook ter wereld. Maar als je echt wilt kijken naar de natuur, begint dat vaak bij de natuur die het meest dichtbij is. Onlangs kwam ik langs een slootje, zomaar in een woonwijk. In mijn rug zat de camera nog en uit mijn ooghoek zag ik ineens een mannetjes goudvink. Snel griste ik de camera uit de tas en maakte ik wat foto’s. Een echtpaar stopte ook met wandelen en keek even mee. En kijk eens naar zo’n goudvink: zwarte pet, een hele kleine snavel, grijs-blauwe rug en een felgekleurde borst. Zeg nu zelf? Alsof je in het tropisch regenwoud bent toch?

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl.

advertentie