De broers Bernard, Alexander en Kees Flier (rechts) delen dezelfde passie voor bomen.
De broers Bernard, Alexander en Kees Flier (rechts) delen dezelfde passie voor bomen. Twan Tullemans

‘We zijn bomen meer gaan waarderen’

Natuur en milieu

HARSKAMP De klimuitrusting is beter geworden en de algehele waardering voor bomen is toegenomen. ,,Net als de boomziektes en -plagen, helaas.” In de ruim dertig jaar dat Kees Flier (48) als boomspecialist werkt, heeft de Harskamper zijn vak op veel fronten zien veranderen. Zijn enthousiasme voor het beroep is echter onverminderd groot: ,,Het ritselen van de knoppen die opengaan in het voorjaar, dat vind ik prachtig.”

Houten meubilair, groene accenten en foto’s van bomen aan de muur: als je het kantoor van Flier Boomspecialisten betreedt, wordt meteen duidelijk waarmee het bedrijf aan de Westenengerdijk in Harskamp zich bezighoudt. In de hal staan tien vazen op een rij, met daarin verschillende takjes. ,,Onze ‘European Tree Workers’ in spé moeten op hun examen 127 boomsoorten kennen, zowel de Nederlandse als de Latijnse naam”, licht Kees Flier toe. ,,Elke week zetten we nieuwe takjes neer zodat ze kunnen oefenen.”

WANDELEN OVER TAKKEN Met Flier’s Vakschool, zoals de interne praktijkschool heet, draagt Kees zijn kennis over op de volgende generaties. Die kennis is groot, aangezien hij zelf al op zeventienjarige leeftijd het vak in rolde. ,,Ik hield altijd van groen en bomen”, blikt hij terug. 

Als kleine jongen droomde Kees van een toekomst als boswachter, tot hij tijdens een stage kennismaakte met het vak van boomspecialist. ,,Klimmen in een enorme beuk van misschien wel dertig meter hoog, wandelen over takken. Maar ook het onderzoeken van een boom, kijken of ‘ie het wel naar zijn zin heeft: dat vind ik mooi om te doen.” 

JUBILEUM Deze maand is het alweer 25 jaar geleden dat Kees zijn eigen bedrijf oprichtte. Een familiebedrijf, sinds zijn broers Bernard en Alexander zich in 2002 bij Flier Boomspecialisten aansloten. ,,Mensen waarschuwden ons wel eens: ‘Een familiebedrijf? Dat gaat na twintig jaar altijd mis’. Maar het gaat nog steeds goed”, zegt Kees glimlachend. ,,We hebben onze eigen taken binnen het bedrijf, dragen samen de verantwoordelijkheid en delen dezelfde passie voor bomen.” 

Inmiddels telt het bedrijf veertien mensen - met naast broers Bernard en Alexander ook Kees’ dochter Hilde Flier - en verzorgt het de bomen voor particulieren, bedrijven, natuurorganisaties en gemeenten. Kees: ,,In 1997, toen ik net voor mezelf was begonnen, trok ik de stoute schoenen aan en heb ik de gemeenten Ermelo en Nijkerk benaderd. Zij wilden mij destijds een kans geven en zijn 25 jaar later nog altijd vaste klant.” 

ZIEKTES EN PLAGEN Waar sommige dingen dus hetzelfde zijn gebleven, is er in de afgelopen 25 jaar ook een hoop veranderd: ,,Men is zich tegenwoordig meer bewust van de waarde van bomen voor onze leefomgeving. Tegelijkertijd komen bomen steeds meer in de verdrukking, bijvoorbeeld door het uitrollen van glasvezel in de bodem. En we zien meer ziektes en plagen door het gebrek aan biodiversiteit.”

Zoals de eikenprocessierups, legt Kees uit. ,,Om die te bestrijden, hebben we drie jaar geleden een eigen machine ontwikkeld om de rupsennesten te verwijderen.” Dat is niet de enige ontwikkeling op technisch vlak: ,,We krijgen binnenkort ook een machine om de bodem voedingsstoffen toe te dienen, zodat we de groeiplaats kunnen opwaarderen. Zo hoeven we bomen niet onnodig te verplaatsen en kunnen bomen veel langer bijdragen aan een mooie, groene leefomgeving.”

HOOGTEPUNT Gevraagd naar de leukste klussen van de afgelopen 25 jaar, noemt Kees onder meer het aanplanten van een lanenstelsel op veteranenlandgoed Vrijland in Schaarsbergen, vlakbij Arnhem. ,,Die bomen heb ik zo’n achttien jaar geleden geplant. Het leuke is dat ik onze jongens nu naar diezelfde locatie meeneem voor de module ‘begeleidingssnoei van laanbomen’. Zo is het cirkeltje weer rond.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Flier Boomspecialisten.

advertentie
advertentie