Afbeelding
Google Streetview

Mens en Milieu Ede wil af van reclame voor auto’s en vliegreizen in bushokjes

9 mei 2023 om 16:17 Natuur en milieu

EDE Als het aan Mens en Milieu Ede ligt moet er een einde komen aan reclames in bushokjes en aan lantarenpalen in Ede voor vliegreizen, benzineauto’s en van oliebedrijven. Dat is de kern van het initiatiefvoorstel dat de fractie van Mens en Milieu Ede heeft ingediend in de gemeenteraad. De fractie wil daarmee in de gemeente Ede de verkoop helpen terugdringen van producten die voor klimaatverandering en vuile lucht zorgen. In diverse andere steden in Nederland waaronder Amersfoort, Amsterdam, Utrecht en Wageningen wordt ook gewerkt aan het inperken van fossiele reclame in het straatbeeld.

Klimaatverandering is volgens de partij ook in Ede een acuut probleem. De brandweer liet onlangs in de gemeenteraad weten dat natuurbranden onbeheersbaar gaan worden als gevolg van klimaatverandering. Volgens een deskundige van de brandweer ,,is de vraag niet of er slachtoffers vallen, maar wanneer en hoeveel”. Klimaatverandering verhoogt ook de kans op overstromingen in de Gelderse Vallei. Volgens Rijkswaterstaat zijn in het westen van de gemeente Ede bij een dijkdoorbraak waterdiepten tot 5 meter mogelijk. 

De mogelijke gevolgen van klimaatverandering voor onze gemeente zijn dus groot, zegt René Danen van de fractie van Mens en Milieu Ede: ,,Het is daarom noodzakelijk om ook hier het gebruik van fossiele brandstoffen en reclame daarvoor in te perken. Met dit voorstel zetten we een stap naar een beter (leef)klimaat in onze gemeente”.

Als het voorstel aangenomen wordt komen er geen fossiele reclames meer in bushokjes, aan lantarenpalen en op billboards in de gemeente Ede. Er is dan geen plek meer voor reclame langs de weg van olie- en gasbedrijven of reclames voor vliegreizen en auto’s met een benzine- of dieselmotor. Het reclameverbod geldt niet voor benzinestations of op andere gebouwen waar fossiele producten verkocht worden.

Het voorstel van Mens en Milieu Ede zal naar verwachting in juni in de gemeenteraad behandeld worden. Als het voorstel aangenomen wordt komt er vanaf 2024 een verbod op fossiel reclame in de plaatselijke gemeentelijke verordening (APV) te staan.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie