Afbeelding
Foto door Anna Tarazevich via Pexels/

Aardgas in en rond Ede: Wat je moet weten

8 mei 2023 om 10:50 Partnercontent

In Ede zijn we hard aan het werk om een duurzame toekomst te realiseren zonder aardgas. Wij zijn niet de enige die wilt overstappen, en dat zie je ook aan de koers aardgas. We willen in 2050 volledig energieneutraal zijn en daarom zijn we druk bezig met het overstappen op schone energiebronnen. Maar hoe gaan we dit precies doen en wat kun je als bewoner of ondernemer zelf bijdragen aan deze overgang? In dit artikel vertellen we je alles over de transitie naar aardgasvrij wonen in en rondom Ede. We bespreken de maatregelen die we nemen om over te stappen op duurzame alternatieven voor aardgas en laten zien welke stappen jij zelf kunt nemen om bij te dragen aan een schoner milieu en een gezondere leefomgeving.

Waarom wordt Ede gasvrij?

In 2050 willen we volledig energieneutraal zijn. Dit betekent dat we geen fossiele brandstoffen meer gebruiken en volledig overstappen op schone energie. Het gebruik van aardgas draagt bij aan klimaatverandering en daarom willen we de uitstoot van CO2 verminderen. Bovendien willen we niet langer afhankelijk zijn van gas uit Groningen en andere landen. We zijn dan ook trots dat bijna 7.000 woningen inmiddels zijn aangesloten op het warmtenet en dat er steeds meer (hybride) warmtepompen geïnstalleerd worden als alternatief voor verwarming. Dit alles draagt bij aan een prettige en gezonde stad voor iedereen, ook voor toekomstige generaties.

Hoe gaan we dat doen?

Een duurzame toekomst begint bij het verduurzamen van onze manier van verwarmen, douchen en koken. In Ede zijn we daarom hard aan het werk om over te stappen van aardgas naar duurzame alternatieven. We nemen verschillende maatregelen om dit te realiseren, waaronder het beter isoleren van woningen en gebouwen om energie te besparen. Ook wordt er bij nieuwbouw niet langer aangesloten op gas en worden bronnen voor elektra en warmte verduurzaamd. Zo kunnen we bijvoorbeeld aardgasvrij verwarmen via een warmtenet of warmtepomp. Door deze maatregelen te nemen, dragen we bij aan de vermindering van de uitstoot van CO2 en het behalen van de klimaatdoelen. Samen werken we aan een duurzame toekomst voor iedereen.

Wanneer gaat dit lukken?

Het is een flinke uitdaging om vóór 2050 aardgasvrij te zijn in Ede, maar we geloven dat het zeker haalbaar is. Het is een proces dat niet van de ene op de andere dag zal plaatsvinden, maar stap voor stap zal gebeuren. Daarom is het zo belangrijk om op tijd te beginnen met de voorbereidingen en het nemen van de benodigde stappen. We kijken buurt voor buurt naar de mogelijkheden om over te stappen op duurzame alternatieven voor aardgas. Op die manier kunnen bewoners en gebouweigenaren zich goed voorbereiden en geleidelijk aan meegaan in de overgang naar aardgasvrij wonen. Het is een gezamenlijke opgave waarbij de gemeente, bewoners en andere betrokken partijen nauw samenwerken om dit doel te bereiken. Samen zetten we ons in voor een duurzame toekomst.

Wat kun je zelf doen?

Als inwoner of ondernemer in Ede kun jij ook een belangrijke rol spelen in de overgang naar duurzame energie. Je kunt bijvoorbeeld je huis isoleren en zonnepanelen installeren om bewuster om te gaan met energie en een bijdrage te leveren aan een schoner milieu. Het is ook mogelijk om te kiezen voor groene energie van een duurzame energieleverancier, waardoor je bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Als ondernemer kun je investeren in duurzame energiebronnen en energiebesparende maatregelen, niet alleen om kosten te besparen op de lange termijn, maar ook om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Door samen te werken met andere ondernemers en de gemeente, kun je initiatieven opzetten voor duurzame energie en bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie