Afbeelding
Foto: Adobe Stock

Woningontruiming: alles wat je moet weten!

27 december 2022 om 14:55 Partnercontent

Een woningontruiming kan een flink karwei zijn. Een nieuwbouwwoning wordt leeg opgeleverd. Bij bestaande woningen kunnen er soms zaken worden overgenomen, denk bijvoorbeeld aan een keuken of ligbad. Soms is het echter nodig om een huis volledig leeg te maken. Wat is dan een woningontruiming en waar moet je rekening mee houden?

Wat is het?

Bij een woningontruiming wordt alles wat aanwezig is in een woning verwijderd. Dit kan een appartement zijn, maar ook een grote villa. Wanneer deze situatie zich voordoet, is de aanleiding veelal onverwacht of vervelend. De meest voorkomende reden is een overlijden. Maar ook bij een verhuizing naar een verpleeghuis of bij een huurachterstand kan het ontruimen van een woning nodig zijn.

Wat kost het?

De kosten verschillen natuurlijk per type woning. De gemiddelde kosten voor het leegmaken van een appartement zijn bijvoorbeeld rond de € 1.100,-. De prijs voor het ontruimen van een eengezinswoning ligt dan weer tussen de € 450,- en € 2.100,- met een gemiddelde van € 1.250,-. Natuurlijk verschilt het dan ook weer per hoeveel inboedel er in de woning aanwezig is en wat voor inboedel.

Wie betaalt het?

De debiteur (de huurder van het pand dat wordt ontruimd) moet de kosten van de ontruiming betalen. Dit kunnen bijvoorbeeld de nabestaanden van de overleden huurder van de woning zijn of de huurder zelf. Als hij of zij dit niet kan betalen, zal de deurwaarder toch ergens de kosten voor de ontruiming moeten verhalen. Veelal zullen de kosten worden doorberekend aan de verhuurder.

Wat gebeurt er met je spullen na ontruiming bij een huurachterstand?

Eén van de meest voorkomende redenen van ontruiming is een huurachterstand. Als huurders voor langere tijd hun huur niet kunnen betalen en ook geen betalingsregeling treffen is het mogelijk dat de woning na enige tijd ontruimd wordt. Dan is natuurlijk de vraag: wat gebeurt er dan met die spullen?

Als je uit huis bent geplaatst, wordt je inboedel opgeslagen. De gemeente is per 1 april 2021 verantwoordelijk voor het opslaan en afvoeren van de door de deurwaarder ontruimde inboedels. Waar deze opgeslagen worden en voor overige vragen hierover kun je het best terecht bij de betreffende gemeente.

Kun je zomaar uit je woning gezet worden?

Na het lezen van dit artikel vraag je je misschien af of je zomaar uit je huis gezet kan worden als je bijvoorbeeld één maand de huur niet betaald. Het antwoord hierop is: nee, de verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van de woning. Dat mag alleen met een goede reden. Bijvoorbeeld omdat je voor langere tijd geen huur hebt betaald of omdat je onwijs veel geluidsoverlast geeft. Voorkom verrassing en wees op de hoogte van zaken rondom een huisontruiming

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie