Afbeelding
Foto: Shutterstock

Alles wat je moet weten over een PMO

Partnercontent

Ben je werkgever en heb je medewerkers in dienst? Dan raden we aan om je in te lezen over het PMO. Een gezonde werknemer betekent namelijk maximale prestaties op de werkvloer. Met een PMO, wat staat voor Preventief Medisch Onderzoek, leg je een goede basis voor de gezondheid van jouw werknemers. In dit artikel leggen we je uit wat een PMO is en uit welke onderdelen het bestaat.

Wat is een PMO?

Het Preventief Medisch Onderzoek is een onderzoek dat gaat over de gezondheidsrisico’s van werknemers. Deze risico’s kunnen zowel op de werkvloer ontstaan als in de persoonlijke situatie van de werknemers. Als werkgever heb je natuurlijk invloed op de werksituatie, maar heb je weinig tot geen invloed op de persoonlijke situatie van jouw werkgevers. Hier komt een PMO bij kijken. Dit onderzoek geeft jou namelijk een zo breed en compleet mogelijk beeld van de gezondheid van jouw werknemers.

Uit welke onderdelen bestaat een PMO?

Aangezien een PMO jou een zo breed mogelijk beeld geeft van de gezondheid van jouw werknemers, wordt er via een uitgebreide test naar de gezondheid gekeken. In deze test worden verschillende elementen getest, waaronder de kracht van de werknemers. Verder wordt er een conditionele test gedaan en wordt een kort lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Vaak wordt er ook een hartfilmpje opgenomen bij werknemers boven de 40 jaar. Verder worden er nog vragen gesteld over de leefstijl van de werknemers.

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?

Vanaf 2012 is het in veel sectoren verplicht om een PMO onderzoek aan te bieden. Voornamelijk in branches zoals de bouw en luchtvaart is het verplicht. Bij sommige branches is het zelfs belangrijk om naast het lichamelijke onderzoek ook een psychisch onderzoek onderdeel te maken van het PMO. Denk aan werknemers bij de politie. Het is dus niet in alle sectoren verplicht. maar het is wel aan te raden.

Het staat meestal in de CAO of jij verplicht bent om een PMO aan te bieden aan jouw werknemers. Is het niet verplicht? Dan is het alsnog aan te raden, aangezien je hiermee verzuim beter kunt voorkomen. 

advertentie