loco
loco thuisleven.com

Stop de Edese bouwinvasie

14 januari 2022 om 23:02 Nieuwbouw Deel je nieuws

EDE- Gemeente Ede heeft grote plannen, zoals we van haar gewend zijn. Zo heeft zij nagedacht over de toekomst van onze gemeente tot het jaar 2040 en dit verwoord in het document ‘Omgevingsvisie 2040’. Consequentie: een enorme bouwinvasie.  Maar willen we dit wel? 

De Omgevingsvisie 2040 stelt je in 1e instantie gerust. In het 83 pagina’s tellend document, wordt het woord ‘duurzaam’ 25 keer en het woord ‘natuur’ zelfs 128 (!) keer gebruikt. Lijkt het bijna afkomstig van de Natuurmonumenten. Het woord  ‘woningbouw’ komt  maar 10 keer voor. De groen steunkleur doet het heel goed! Een knap staaltje marketing met ronkende woorden en zinnen. Maar schijnt bedriegt.

Velen Edenaren kennen het spelletje Loco, met allerlei opdrachtkaarten. Eén van opdrachten is te kijken welke plaatjes bij elkaar horen uit een rij afbeeldingen. De beloning volgt als je LOCO dichtklapt, omdraait en dan de mooie structuur laat zien! Als je het fout hebt gedaan, zie je dat direct. Een kind kan de was doen, zou je zeggen.  Hadden de leden van B&W en de gemeenteraadsleden dit nu maar vroeger wat vaker gedaan, dan hadden ze ook door gehad dat de plannen niet kloppen.

In de Omgevingsvisie kan alles, papier is geduldig; alles past in de rijtjes:  Duurzaam – Woningbouw – Natuur – Meer verkeer  – Terugdringen CO2  - Natuurlijk kapitaal (sic!) –biodiversiteit- 15.000 woningen. En vul de rijtjes maar aan uit de Omgevingsvisie. Helder wat niet past in de rijtjes. Maar Gemeente Ede gelooft in sprookjes. 

Maar dan de hamvraag; willen wij als Edenaren na 20 jaar enorme woningbouw in onze gemeente, nog steeds dat er meer open ruimtes worden opgeofferd?  Willen we weer een leger aan kranen en shovels, die bezit nemen van ons groen en onherkenbaar veranderen? Nog meer N244 verkeersdrukte? Nog meer biomassacentrale uitstoot; nog meer en grotere windmolens, zwerfvuil, licht- en luchtvervuiling, stikstof en CO2?   

Als de gemeenteraad het aandurft dan wordt tegelijk met de a.s.gemeenteraadsverkiezingen een referendum georganiseerd, met de vraag: Moet Ede tot 2040 15.000 woningen bouwen met daarbij als consequentie, onomkeerbare natuurschoon opofferen?

Als je LOCO niet goed hebt gedaan, kan je het zonder problemen opnieuw proberen. Als de Omgevingsvisie 2040 wordt uitgevoerd; kan het NIET worden teruggedraaid. Wij blijven met elkaar met lelijke achtergrond opgescheept voor ons en onze kinderen!

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie