Afbeelding
Pixabay

Technasium-leerlingen starten project tegen voedselverspilling

15 april 2020 om 12:30 Onderwijs

EDE Driehonderd vwo-onderbouwleerlingen van vijf verschillende technasiumscholen in Midden-Nederland zijn dinsdag begonnen met een nieuw project voor het vak Onderzoek & Ontwerpen. Het project staat in het teken van het tegengaan van voedselverspilling in hun omgeving. Ook CSG Het Streek in Ede doet mee.

Het project is een initiatief van Wageningen Universiteit & Research (WUR) en Regio Foodvalley. De initiatiefnemers hopen samen met de scholen die meewerken meer bewustzijn te creëren voor het onderwerp voedselverspilling bij middelbare scholieren.

CREATIEVE IDEEËN Ook is de verwachting dat de leerlingen creatieve en innovatieve ideeën bedenken om voedselverspilling tegen te gaan. De resultaten van de leerlingen worden beoordeeld door experts op inhoud. Stichting Samen Tegen Voedselverspilling (STV) ondersteunt het initiatief en verkent of dit regionale project landelijk zou kunnen worden uitgerold.

ENTHOUSIASME Het idee voor dit project is ontstaan na een samenwerking tussen Hans Dekker van Technasium CSG Het Streek en Joost Snels van de WUR. ,,Nadat ik enkele groepen uit de bovenbouw had begeleid, ontstond het idee om er ook een opdracht voor de onderbouw van te maken", aldus Snels. ,,Door het enthousiasme en door navraag bij Technasium Midden-Nederland bleken meer scholen enthousiast en raakten steeds meer partijen aangesloten, waaronder Regio Foodvalley." In kleine samenstelling werd samen met technator Martijn Memelink van het Johannes Fontanus College in Barneveld vervolgens het programmaboekje geschreven.

OPDRACHTEN De leerlingen kunnen een keuze maken uit drie opdrachten. De eerste opdracht gaat over het ontwerpen van een beter bewaarsysteem dan de traditionele koelkast waarmee de houdbaarheid van 'restjes' verlengd wordt. Dit systeem moet in de keuken ingebouwd kunnen worden.

De tweede opdracht betreft het maken van een plan voor het hergebruiken van een grote reststroom in de regio die momenteel niet voor menselijke consumptie wordt gebruikt Voor de laatste opdracht moeten de leerlingen op zoek naar een doelgroep voor het meten van voedselverspilling. Voorbeelden van doelgroepen zijn: bewoners en medewerkers van een verzorgingstehuis, een kantoren complex of een instelling. Het is daarbij de bedoeling dat een praktische uitwerking wordt gemaakt om voedselverspilling tegen te gaan, passend bij de doelgroep.

Vanwege de huidige coronacrisis zijn instellingen en kantoren voor leerlingen niet toegankelijk. Daarom zullen ze vooral op school gaan testen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie