Afbeelding
T. de Been

Edese basisschoolklassen zetten zich in voor de wilde bij

9 maart 2021 om 17:30 Onderwijs

EDE Negentig basisschoolklassen in Ede zetten zich dit voorjaar in voor de wilde bij. De leerlingen krijgen online lessen, maken zelf bijenhotels en zaaien bloemen op hun schoolplein. Het ‘bij-zondere’ feestje waaraan de kinderen deelnemen is een initiatief van IVN Het Groene Wiel. Sinds de jaren tachtig betrekken zij in Ede jong en oud bij hun eigen omgeving met natuur- en milieueducatie. Ter ere van hun 40-jarige jubileum geven zij in 2021 een cadeautje aan de natuur. Daarom komen ze samen met kinderen en inwoners in actie voor de wilde bij. 

In de online bij-lessen van Het Groene Wiel leren de kinderen over de wilde bij. Ze ontdekken hoe een wilde bij leeft en wat bijen nodig hebben. Goede nestplekken en genoeg bloemen blijken heel belangrijk. ,,Elke wilde bij heeft een veilig nestje nodig voor haar eitjes en jullie kunnen daar bij helpen”, legt Juf Jannah de kinderen uit.

Na de les gaan de leerlingen aan de slag met het verkregen bouwpakket. Met riet, leem, lege blikjes en houten planken bouwen ze een bijenhotel. Een leerling op de Calvijnschool heeft al een goed plan: ,,Ik kan heel goed timmeren, dus ik ga een extra mooi hotel maken met een dak, zodat de bijen niet nat worden.” 

B&B Met het planten- en zadenpakket dat de scholen ontvangen, kunnen zij een nectartuintje aanleggen op het schoolplein. Zo vindt de wilde bij genoeg voedsel en nestgelegenheid rond de school. De school heeft nu een ‘B&B for bees’.

In april initieert Het Groene Wiel een recordpoging om duizend ‘B&B’s for bees’ te realiseren. Alle Edenaren worden uitgedaagd om een eigen bijenhotel te maken. ,,Met een leeg blikje en wat riet of bamboestengels kun je al een minibijenhotelletje maken. Zaai of plant bloemen in de buurt van het hotel en klaar is de ‘B&B for bees’”, aldus Het Groene Wiel. Meer informatie is te vinden op de website

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie