Afbeelding
IVN Natuureducatie

Leerlingen basisschool De Valk planten voedselbosje

10 november 2020 om 16:47 Overig

DE VALK Groep 5/6 van School met de Bijbel De Valk plantte dinsdag een voedselbosje op hun schoolplein. Ze deden dit onder begeleiding IVN Het Groene Wiel en hoveniersbedrijf Dolmans. Wethouder Jan Pieter van der Schans kwam kijken hoe dit ging. 

Het voedselbosje is 30 vierkante meter groot en bestaat uit ruim twintig verschillende soorten bomen, struiken, kruiden en bodembedekkers die deels of helemaal eetbaar zijn. In het voedselbosje staan bekende en onbekende soorten zoals amandel, daslook, citroenmelisse en dropplant. 

Door het bosje leren kinderen waar voedsel vandaan komt en hoe het groeit. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je bessen plukken, maar er groeien ook bloemen en bladeren die je kunt eten. 

CHOCOLADEBOOM De leerlingen plantten in groepjes het voedselbosje aan. Vooraf kregen ze les van IVN Natuureducatie over de planten en struiken in het bosje. Lars (9) sprak daarbij de hoop uit ,,dat er een chocoladeboom komt te staan”.

Directeur Timo Roordink is enthousiast over het bosje op het schoolplein: ,,Onze school ligt in een prachtige natuurlijke omgeving en juist daarom vinden wij het van belang om kinderen in aanraking te brengen met aandacht voor de natuur en verwondering over Gods schepping. Het voedselbosje heeft een grote meerwaarde voor ons natuuronderwijs aan de leerlingen.”

Wethouder Van der Schans vult aan dat hij erg blij is met minder tegels en meer groen. ,,Ik hoop dat kinderen thuis ook ouders vragen meer planten in de tuin te zetten, zodat de bodem meer regenwater op kan nemen.”

Het nieuwe voedselbosje maakt onderdeel uit van de IVN Voedselbosjesbeweging. IVN wil zo met samenwerkingspartners duizend schoolpleinen en kinderopvanglocaties te vergroenen. ,,Met voedselbosjes nemen we kinderen mee in een nieuw verhaal over voedselproductie die bijdraagt aan biodiversiteit”, aldus projectleider Marc Veekamp. ,,Ze leren meer over algemene planten als braam. Maar ze leren ook over onbekendere soorten zoals colakruid. En voedselbosjes leveren alleen gezond voedsel.” Kijk voor meer informatie op www.ivn.nl/voedselbosjes

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie