De bosbouwmachine in de buurt van de dassenburcht.
De bosbouwmachine in de buurt van de dassenburcht. Michael de Vries
Natuurcolumn

'Kritische vragen en valse beschuldigingen'

22 april 2020 om 12:53 Opinie

EDE Zoals velen in Ede weten, ben ik natuurliefhebber. Naast dat ik foto's en video's maak in de natuur probeer ik ook misstanden aan het licht te brengen.

Michael de Vries

Enkele weken terug zocht ik contact met een bosbeheerder. Er waren werkzaamheden uitgevoerd rondom een bewoonde dassenburcht in een bosperceel. Daarmee is het risico genomen dat een hele familie das, waarbij in die periode de jongen worden geboren, verstoord zou worden.
Ik gaf aan met een wildcamera te willen checken of er nog wel activiteit zou zijn. Kortom: of de gemeente de dassen niet had verstoord. Officieel mag dit niet, dus ik gaf heel vriendelijk aan een eventuele boete te accepteren. Het welzijn van die dieren ging voor mij boven een eventuele boete.
Gevolg: enkele weken later stuurden ze twee agenten naar mijn huis... En dat terwijl ik de camera uiteindelijk niet eens heb opgehangen. Pure intimidatie.

XENTARI Het wordt half april. De eikenprocessierups is er weer. De gemeente Ede gaat ze bestrijden. Maar hoe? Helaas onder meer met het middel Xentari. Dit middel doodt álle rupsen in de bomen, dus ook andere soorten. Op de website staat: 'Xentari, een biologisch bestrijdingsmiddel dat helaas ook alle andere soorten doodt'. Hoort u de tegenstrijdigheid?

Ik stel daar op sociale media kritische vragen over en herhaal hun eigen informatie. Een dag later ontvang ik een reactie waarin de gemeente aangeeft dat ze mij op sociale media gaan blokkeren.

NETJES Dat ze mijn kritische houding niet waarderen, snap ik echt wel, maar dit zijn acties die niet zouden horen. Volgens mij mag men in een gezonde maatschappij kritisch zijn. Veel mensen kunnen daar niet tegen en storen zich daaraan. Ook mensen die nu deze column lezen, zullen zich weleens aan mijn mening hebben gestoord. Dat mag. Ik schrijf nooit iets in de hoop dat iedereen het daarmee eens is.
Máár, ik blijf wel altijd netjes in mijn kritische stukken. Zo noem ik nooit namen, uit ik nooit beledigingen en ben ik altijd beleefd, hoe vervelend anderen ook kunnen reageren.

Dat is ook de reden dat ik me stoor aan de tekst die de gemeente Ede mij stuurde via Facebook: 'Regels die u overtreedt, zijn het niet respectvol reageren naar elkaar, provoceren en beledigen, oproepen tot illegale activiteiten, delen van persoonsgegevens, zoals namen in het openbaar, en verspreiden van fake news'. Zó gaat dat dus helaas wanneer je kritische vragen stelt. Het zijn valse beschuldigingen en dan betichten ze mij van 'fake news'...
Waarvan akte.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn column verschijnt tweewekelijks.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie