Donkere wolken boven de Edese Heide.
Donkere wolken boven de Edese Heide. Nando Eskes
Column

Opnieuw is het stil met Pasen

31 maart 2021 om 12:43 Opinie

EDE De muziek kan mij dan wel bezitten, maar de muziek bezit ik niet. Het beste wat ik ooit kon spelen, was als achtjarig jongetje. Op een elektronisch harmonium, daar waar ik logeerde, klonk het met één vinger:

Nando Eskes

Mijn God, mijn God, waarom verlaat Gij mij.

En red mij niet terwijl ik zwoeg en strij’.

Dat laatste woord betekent ‘strijd’. Het moest rijmen, dus de letter ‘d’ is weggehaald. Deze regels uit psalm 22 worden nog steeds gezongen in veel kerken in Ede, in een berijming uit 1773.

Nu er zoveel inwoners uit de Randstad in Ede een huis kopen, komt steeds meer de gedachte bij me op om een serie columns over die geheimzinnige ‘Bible Belt’ te schrijven. Medelanders schijnen over een drempel te moeten stappen voor ze in zo’n vermeende Bijbelgordel willen wonen. Ik kom ook uit het westen, maar wel met de Bible in mijn hart. Dus daar moet een mouw aan te passen zijn.

Waar geen mouw aan te passen is, is mijn actieve muzikale aanleg. Juist zou het eerste concert in de Edesche Concertzaal plaatsvinden, op een zondagmiddag in 2013, of ik kreeg bericht dat mijn pianoleraar dood gevonden was.

Ik had voor die vondst wel aanleiding gegeven. Voor zijn voordeur staande, belde ik hem om de deur open te doen. Wel hoorde ik toen zijn mobieltje, maar nooit meer zijn stem. Hij had voor die tijd wel wat klachten die hij met me deelde.

Als water dat wegloopt, verga ik,

alsof heel mijn gebeente is ontwricht;

mijn hart lijkt geworden tot was,

het begint te beven van binnen

zo dichtte Ida Gerhardt psalm 22 verder.

Wie had gedacht dat Goede Vrijdag voor de tweede keer niet in de kerken gevierd kon worden? Dat ik afgelopen zaterdag de JohannesPassion livestream uit zou zenden? Dat de wereld onder ons zou beven en schudden? Het is nog niet voorbij. En toch vieren veel kerken in Ede een feest op Goede Vrijdag. In stilte, want de dood is vreselijk. Maar Pasen volgt, en daarom is het feest. Omdat, zoals de zanger in de Johannes-Passion zingt, de graven zullen splijten.

Ook aan onze stille samenleving komt een eind. En dan gaan we weer verder. Help hen die vallen en doe wat goed is. Geven van jezelf, daar word je niet armer van. Het is hard voor onze verwende samenleving. Maar samen leven, dat is geven.

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom: nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie