Afbeelding
anp / Persbureau Heitink
INGEZONDEN

Opinie: ‘Protest Harskamp past niet bij volksaard Veluwenaren’

25 augustus 2021 om 14:52 Opinie

HARSKAMP Als kind van de Veluwe heb ik mij diep geschaamd voor de beelden uit Harskamp. Hoewel al jaren niet meer woonachtig in dit deel van Nederland voel ik mij nog altijd verbonden met deze streek.  Ik spreek de taal en ben bekend met de mentaliteit van de inwoners.

Het protest van de jongeren uit Harskamp om de komst van Afghaanse vluchtelingen tegen te houden was beneden alle peil en zo niet passend bij de volksaard van de Veluwenaar. De Veluwe staat bekend om haar vele kerkgenootschappen. Vrijheid van godsdienst is een groot goed, van blij evangelisch tot streng orthodox. Een bonte mengeling van kerkgebouwen siert de dorpsgezichten. Iedere zondag stromen de inwoners van deze dorpen trouw naar de kerk, soms wel tweemaal. Zingend en luisterend naar Gods woord raakt men geïnspireerd door het evangelie en in de verkondiging/overdenking worden de leefregels meegegeven.  

De afschrikwekkende beelden van het protest in Harskamp laten eens te meer zien dat een krachtig geluid van afschuw en afkeuring van dit gedrag vanaf de kansel hard nodig is. Ik roep alle predikanten, ook wel voorgangers geheten, op om basis van de bijbel barmhartigheid en medemenselijkheid een ander gezicht te geven dan wij nu hebben gezien. Al deze dienaren van het vrije woord hebben de plicht om met ouders en jongeren hierover in gesprek te gaan. Laten de inwoners van de Veluwe een voorbeeld zijn voor anderen wanneer het gaat om ruimhartigheid en gastvrijheid. Het zal het imago van de streek goed doen.

Fokko Witteveen, Steenderen (geboren en getogen in Barneveld)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie