De biomassacentrale aan de Knuttelweg met ditmaal zichtbare uitstoot.
De biomassacentrale aan de Knuttelweg met ditmaal zichtbare uitstoot. Nando Eskes
Column

Ede is gewoon een smerig dorp

8 december 2021 om 11:28 Opinie

EDE De man deed al jaren mee aan een onderzoek naar fijnstof. Zijn apparatuur meet vieze luchtdeeltjes van 2,5 en 10 micrometer. Het aantal van die deeltjes moet onder een bepaalde grens blijven. Maar het aantal zat daar altijd boven. Daarom zijn conclusie: ‘Ede is een smerig dorp’.

Nando Eskes

De kleinste deeltjes komen via de longen en het bloed in elk orgaan van het lichaam. Deeltjes tot 2,5 micrometer (PM2.5), tot 10 micrometer (PM10), zwaveldioxide (SO2), stikstofdioxide (NO2). Een micrometer is een duizendste millimeter. Dus in één meter zit een miljoen micrometer. Zo klein zijn die stofjes. Er is ook nog ultrafijnstof, PM0.1, daar zijn geen eisen voor, terwijl het wel gevaarlijk is.

OVERLIJDEN Jaarlijks overlijden er ruim 4 miljoen mensen aan luchtvervuiling. In 2020 bedroeg het aantal gerapporteerde overledenen aan corona ruim 5 miljoen (wereldwijd). Luchtvervuiling draagt ook nog eens bij aan een extra risico voor een heftige corona-infectie. Een vermindering van 10 microgram fijnstof per kubieke meter lucht leidde tot 6 procent minder hartinfarcten. Er sterven in Nederland meer mensen aan houtstook dan er overlijden aan verkeersongevallen.

PELLET De hoeveelheid fijnstof die we maximaal mogen inademen om ‘veilig’ bij te zijn, is onlangs door de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, nog naar beneden aangepast. Toch bood de gemeente Ede mij subsidie aan voor een pelletkachel. In het energieadvies dat ik in oktober 2020 ontving, stond dat (nog) als optie. Pelletkachels stoten meer (ultra)fijnstof uit dan verwarming op gas of stroom.

ASTMA In de ‘Peiling omgevingsvisie september 2021’ staan wrange voorbeelden van fijnstofleed. Het spijt een inwoner dat ze hier is komen wonen met haar astma, bij een ander zijn de horren zwart van het fijnstof. Driekwart van de respondenten wil verbetering van de luchtkwaliteit.

HOUT STOKEN In 2018 (verkiezingen gemeenteraad) had alleen GroenLinks duidelijk aandacht voor fijnstof, luchtkwaliteit en houtstook. Fijnstof is net zo gevaarlijk als corona, maar opereert als een sluipmoordenaar. Waarom stoken we nog massaal hout, nu we weten wat het dodelijke effect kan zijn voor anderen? Het is tijd om te stoppen met stoken. Van de politieke partijen mogen we veel meer verwachten om de luchtkwaliteit in Ede te verhogen. Zowel krachtig bestuurlijk opererend (vliegroutes) als met duidelijke praktische voorstellen in de verkiezingsprogramma’s. 

In 2018 waren de meeste partijen nog voor uitbreiding van biomassacentrales (fijnstof). Ik hoop dat onze lokale politici deze stem van onze tijd verstaan.

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

BRONNEN:
Rapport peiling Omgevingsvisie september 2021
Hoge waarden fijnstof en ammoniak in de lucht in Ede
Moleculair biologe maakt zich ook hard voor problemen rondom laagvliegroutes en fijnstof
Fijn stof (PM2,5/PM10)
Ultra fijn
Glossary: PM
Ambient (outdoor) air pollution
Air quality and COVID-19 - European Environment Agency
Episode #56 - Air pollution & COVID-19
Minder hartaanvallen tijdens lockdown dankzij schonere lucht
‘Als dit zo doorgaat, ben ik voor de kerst door mijn vooraad haardhout heen’
Standards - Air Quality - Environment - European Commission
How to Convert Ppm to Micrograms Per Cubic Meter

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie