,,Ik zette de partijprogramma's op een rij.''
,,Ik zette de partijprogramma's op een rij.'' Nando Eskes
Column

Wie kleurt het mooist?

15 maart 2022 om 11:03 Opinie Gemeenteraadsverkiezingen 2022

EDE Wat is het nut, dacht ik, van die verkiezingen? De gemeenteraad heeft toch niets te vertellen. Ga maar na. Eerst heb je de landelijke overheid. Dan komt er nog een provincie kijken. Omdat we zonder samenwerking niets voor elkaar krijgen, zijn er ook nog regio’s. Een veiligheidsregio, een voedselregio, een waterschap. 

Nando Eskes

Heb je dat allemaal gehad, dan heeft Ede zelf nog een batterij ambtenaren. En er is nog een ongekozen burgemeester die veel paplepels vasthoudt. De gemeentesecretaris, de algemeen directeur van de ambtenarij, is het toetje. 

Probeer daar maar eens tegen in te gaan. Aan hen moeten de slechts 39 dappere leden van de gemeenteraad hun ideeën zien op te leggen. In hun vrije tijd bezoeken ze wekelijks de raadszaal, hebben ze contact met burgers en proberen ze bij de tijd te blijven. Maar wat kun je uitrichten als zoveel al vastligt? Er zijn raadsleden die keihard werken en echt wat betekenen voor de een of de ander. Maar verandert de gemeenteraad echt iets aan de ontwikkelingen die over ons heen komen? Zet de gemeenteraad ook zelf ontwikkelingen in gang?

OP EEN RIJ Om te onderzoeken wat de verschillen tussen de partijstandpunten zijn, zette ik partijprogramma’s op een rij. Wat me allereerst opvalt, is dat er partijen zijn die heel duidelijk punten benoemen. Maar andere partijen houden dingen graag in het vage, lijkt het. 

Het valt niet direct zo op, maar als voorbeeld: de VVD wil vooral van alles ‘stimuleren’. Dat is lekker vrijblijvend. Het CDA blijft op belangrijke omslagpunten onduidelijk. Wat moet je met ‘natuurinclusieve landbouw’ en ‘landbouwinclusieve natuur’? Het CDA lijkt moeite te hebben met kiezen. Burgerbelangen valt weer op door haar concrete ideeën, over veel meer onderwerpen dan Gemeentebelangen. Qua inhoudelijke duidelijkheid en aantal standpunten komt ChristenUnie het sterkst over, gevolgd door SGP en GroenLinks.

IN DE KNEL Uiteindelijk maakt de gemeente wel een verschil. Als mensen in de knel komen. Als het gaat om waar je wat neerzet (ruimtelijke ordening), overlast, uitstoot, zorg, energieopwekking. Maar het lijkt soms meer op inkleuren van een kleurplaat dan het maken van de kleurplaat zelf. De kleur kiezen kan dan gelukkig nog wel. Dat geldt ook voor ons als kiezers. Het is dan wel kleuren met een rood potlood in een zwart-met-wit hokje, maar in welk hokje, dat maakt wel degelijk wat uit.

Bekijk de inventarisatie van de verkiezingsprogramma’s op https://bit.ly/34ETTwz.

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie