Burgemeester Verhulst.
Burgemeester Verhulst. Arjan van Bruggen
Column

Een burgemeester op losse schroeven

1 februari 2023 om 11:41 Opinie

EDE Aan allerlei vakmensen is er een tekort, maar niet aan burgemeesters. Dat is te begrijpen, want wie wil er nu geen eindejaarsuitkering van bijna tien procent? 

Nando Eskes

Ook wethouders delen in deze eindejaarsvreugde. Maar waar een wethouder politiek nogal eens wil ontsporen en vertrekt, blijft een burgemeester lekker zitten. Hij moet het wel heel bont maken, wil hij ontslagen worden. Aan de andere kant ben je sneller wethouder dan burgemeester. Een burgemeester ligt, voordat hij benoemd wordt, onder het vergrootglas van de minister.

AFSTOPPEN Elke zes jaar mag een burgemeester aangeven of hij door wil. Daar valt voor de gemeenteraad niet veel aan te veranderen. De herbenoeming was dan ook in een vloek en een zucht geregeld tijdens een raadsvergadering begin december. Voor de vorm nog wel even via een vertrouwenscommissie. Al zou ze willen, de gemeenteraad kan niet veel anders. Je moet wel heel sterk staan wil je een burgemeester die door wil gaan, afstoppen.

KLETSMAJOORS Van mij mag Verhulst blijven, maar op een voorwaarde: geen Verhulsthal, -tunnel, -theater, -trein of -zwembad nu of in de toekomst. Wie wordt er nu warm van de Van der Knaaphal of de Albertstunnel? Zoek maar naar mensen die tegen het leven in toch presteerden. Mensen die geen studie konden doen, geen lid waren van een politieke partij, niet altijd het juiste zeggen op het juiste moment. Mensen die in stilte gaan en het goede doen. Die weten te overleven in tegenspoed. Die anderen op de been houden, terwijl ze zelf vallen. Verhulst mag blijven, maar alleen als hij elk jaar iemand eert buiten het gezelschap van subsidie-ontvangers, bestuurders, politici, kletsmajoors en goed-doeners-met-geld-van-anderen-en-zelf-er-ook-wat-aan-over-houden om. 

OUDERDOM Burgemeester Verhulst is betrokken en benaderbaar. Ede heeft andere burgemeesters gekend. Toch hoop ik dat na Verhulst het burgemeestersambt voortaan elke zes jaar open staat voor meer kandidaten. Een burgemeester heeft meer macht en invloed dan raadslid Doorsnee, raadslid Briljant en raadslid Sulletje bij elkaar. Daarom moet elke zes jaar deze macht op losse schroeven komen te staan.

Maar voor de komende zes jaar wens ik gemeenteraad, burgemeester, wethouders en ambtenaren een goede samenwerking toe. Alhoewel, zes jaar… Hoe oud is Verhulst eigenlijk?

Bronnen:
Ede:
Verordening gemeenteraad Ede benoemen, herbenoemen en functioneren van de burgemeester / Lokale wet- en regelgeving
Vergadering Besluitvormende vergadering 8-12-2022, agendapunt BV 13
Overzicht bestuursfuncties burgemeester Verhulst
Rijksoverheid:
Circulaire wijziging per 1 juli 2022, 1 april 2023 en 1 januari 2024 van de bezoldiging van politieke ambtsdragers van gemeenten
In 14 stappen burgemeester
Circulaire benoeming, herbenoeming en klankbordgesprekken burgemeester per 1 oktober 2017
Nederlands Genootschap van Burgemeesters:
Aanstellingswijze burgemeester
Herbenoeming/Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters
Andere bronnen:
Een benoemde of een gekozen burgemeester - Parlement.com
De burgemeester van Ede - Edese Vos

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.


Burgemeester Verhulst doet zijn ambtsketen even af voor instelling vertrouwenscommissie vanwege zijn herbenoeming.
Nando Eskes.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie