De laatste jaren doen ijsvogels het gelukkig weer goed en leven er duizenden in ons land.
De laatste jaren doen ijsvogels het gelukkig weer goed en leven er duizenden in ons land. Michael de Vries

Columnist Michael de Vries over zijn ontmoeting met de ijsvogel: ‘Onvoorspelbare magie van de natuur’

29 november 2023 om 10:30 Opinie Columns

EDE Natuur laat zich niet regisseren. Als je de natuur gaat fotografen of filmen, weet je nooit wat je tegen gaat komen. Ga je met een bepaald doel de natuur in, om net dat ene bijzondere moment vast te leggen en ga er maar vanuit het na twintig keer proberen nog niet gelukt is. Loop je de volgende dag nietsvermoedend even een rondje in de natuur en juist dan kom je tegen wat je al die tijd zocht. Het zijn van die ongeschreven wetten, die voor mij juist zo fascinerend zijn.
Toch is er wel enige lijn te trekken op wat je tegen kan komen. Zo schreef ik de vorige keer over de klapekster, die zich rond oktober laat zien en zal ik de komende weken soms schrijven over de wintervogels die nu ons land binnentrekken.

Maar ieder jaar blijft voor mij één vogelsoort een hoogtepunt: de ijsvogel. Als kind al keek ik vol verbazing naar foto’s van ijsvogels in vogelboekjes. Op één van mijn eerste vogelboekjes prijkte de vogel op de voorkant en vanaf dat moment was ik fan. Het zou enkele jaren duren voordat ik de eerste ijsvogel in het echt tegen zou komen. 

In die periode, begin van deze eeuw, hadden we net enkele zeer strenge winters achter de rug. IJsvogels, die afhankelijk zijn van het vangen van vis en dus bij vorst geen eten kunnen vangen, sterven in de winter dan massaal en dus was de ijsvogel toen nog een echte zeldzaamheid. De laatste jaren doen ijsvogels het gelukkig weer goed en leven er duizenden in ons land. 

Zo rond oktober en november verlaten de ijsvogels hun broedgebieden en bezoeken ze regelmatig watertjes midden in woonwijken. Kleine slootjes, vijvers en zelfs in tuinvijver kunnen ze opduiken. Vanaf een tak die boven het water hangt loeren ze dan naar visjes die onder ze zwemmen.

Afgelopen weekend had ik geluk. Soms moet je naar je gevoel luisteren en toen het zonnetje even scheen, besloot ik bij een lokale vijver te kijken, omdat mijn gevoel zei dat er wellicht een ijsvogel zou zitten. Binnen een minuut na aankomst, zag ik aan de overkant van het water al de felle kleuren van de ijsvogel. Ik liep om het water heen en kon tussen de struiken door enkele foto’s en video’s maken. Na tien minuten vertrok ik weer, de ijsvogel bleef rustig zitten. Ik hoop voor hem dat de winter niet al te streng gaat worden.

door Michael de Vries

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie