Afbeelding
backlit

Hoe werkt een IP camera en wat kun je ermee?

Overig

partner content

Net zoals een slot op de deur standaard is, zie je ook steeds vaker beveiliging in en rond de woning. Je kunt vandaag een draadloos camerasysteem aanschaffen en morgen genieten van … ja van wat eigenlijk? Hoe werkt een IP camera en wat kun je ermee? Twee voor de hand liggende vragen over huisbeveiliging die we op deze pagina zullen beantwoorden, met als bonus nog vijf praktische tips.

[Hoe werkt een draadloze IP camera?]
Een Internet Protocol camera, of een IP camera zoals het meestal genoemd wordt, is een digitale videocamera die in veel opzichten overeenkomt met een webcam die voor computers gebruikt wordt. Er worden beelden opgenomen, met een draadloze IP camera worden deze beelden vervolgens zonder kabels naar een netwerk of naar een locatie online verzonden. In tegenstelling tot een webcam maakt een IP camera verbinding met een netwerkapparaat zoals laptops, tablets en draadloze printers dit ook doen. Het draadloos camerasysteem legt beelden vast zoals iedere digitale camera, en stuurt deze beelden met data compressie door via het netwerk. Het is bij een aantal apparaten mogelijk om een ethernet kabel te gebruiken, in praktijk is een wifi verbinding voor draadloze communicatie doorgaans praktischer. De configuratie van een IP camera hoeft niet veel tijd te kosten, naast een (draadloze) internetverbinding en het volgen van de meegeleverde instructies kun je binnen enkele minuten het systeem in werking stellen. Via een programma voor de PC of laptop, een
webbrowser of een mobiele app kun je de instellingen beheren, en beelden live bekijken of later terugkijken. Het is mogelijk om doorlopend op te nemen maar dat zal doorgaans niet nodig zijn. Moderne camera's zullen vanzelf in actie treden zodra er een beweging wordt geconstateerd, afhankelijk van de software is het zelfs mogelijk om dieren te onderscheiden van personen. De eigenaar kan de beelden bekijken en tot actie overgaan, het is ook mogelijk om een smart draadloos camerasysteem zelfstandig handelingen uit te laten voeren. Denk aan het luiden van een alarm, de lichten in huis activeren of een alarmcentrale inschakelen. Dit is afhankelijk van de smart home apparaten en de diensten die je koppelt aan het systeem. Er zijn camera's voor gebruik buiten of voor binnen. Een IP camera voor buiten moet bestand zijn tegen neerslag, stof en temperatuur, bij camera's voor binnen is er vaak behoefte aan een privacy instelling voor wanneer de bewoners thuis zijn. In beide gevallen bestaan er mogelijkheden om de functionaliteit verder uit te breiden met andere smart home producten.

[Wat kun je met een draadloos camerasysteem?]
Wanneer een draadloos camerasysteem niet verder gekoppeld wordt aan andere apparatuur biedt het een effectieve manier om jouw woning in de gaten te houden, met een IP camera kun je overal ter wereld de beelden bekijken zolang je beschikt over een internetverbinding en toegang tot jouw persoonlijke account. Met sensoren kun je de functionaliteit verder uitbreiden, denk aan detectie van beweging, licht of volume. Zo kun je een actie laten uitvoeren wanneer iemand een raampje wil openen, of wanneer er iemand het slot wil forceren. Hoewel de technische kwaliteit van een draadloze IP camera uiteraard van belang is, vertelt dat
niet het complete verhaal. Met software is enorm veel te doen, zoals het onderscheiden van mensen en dieren, automatische notificaties naar mobiele toestellen sturen, of het activeren van andere smart home apparaten. Daarbij gaat het niet alleen om bescherming tegen inbrekers, er zijn ook andere toepassingen die de kwaliteit van wonen kunnen verhogen. Zo kun je registreren wie er voor de deur staat, of je kunt de sprinklers in de tuin in werking stellen wanneer katten langskomen om een boodschap te doen. Meer informatie over de werking en functionaliteiten van een draadloos camerasysteem vind je op de keuzehulppagina van Somfy:
https://shop.somfy.nl/ip-camera.

[5 handige IP camera tips]
1. Bij een IP camera voor buitengebruik moet je op de IP rating letten, het systeem moet bestand zijn tegen regen, stof, hitte en kou.

2. Bij een draadloze IP camera voor binnen is het voor de privacy een aangenaam idee als de lens afgesloten kan worden met een klepje.

3. Koppel het draadloos camerasysteem aan andere slimme apparaten zoals elektrische rolgordijnen of de verlichting, en bedien ze op basis van beweging of een andere vorm van detectie.

4. De kwaliteit van de software is net zo belangrijk als de hardware, test de apps en zorg dat je ermee overweg kunt.

5. Er zijn systemen met een backup accu en geheugenkaart zodat ze bij stroomuitval of uitval van het internet toch blijven functioneren.

Een IP camera zal in eerste instantie bedoeld zijn als persoonlijke beveiliging, toch kun je er binnen een smart home nog veel meer mee!

advertentie