Afbeelding
Gemeente Ede

Gemeente start werkzaamheden Kuiperplein Ede

17 februari 2020 om 12:39 Overig

EDE De werkzaamheden voor het opnieuw inrichten van het Kuiperplein in Ede zijn maandag gestart. Asfalt maakt plaats voor klinkers, vijftien procent van het plein bestaat straks uit bomen, planten en struiken en er komt meer ruimte voor het parkeren van fietsen en elektrische auto's. Samen met een meedenkgroep van ondernemers en omwonenden kwam de gemeente tot dit nieuwe ontwerp voor een belangrijke entree van Ede centrum.

Het plein blijft een parkeerplaats en een aantal dagen per jaar evenemententerrein, maar er komen mogelijkheden bij. Zo komen er twaalf parkeerplaatsen voor het laden van elektrische auto's en er komt een fietsparkeerplaats met 120 plekken aan de Brouwerstraat. De inrit van het plein aan de Telefoonweg verschuift in naar het midden van het plein. Het plein krijgt een vergelijkbare uitstraling als de Grotestraat en het Marktplein, waardoor het Kuiperplein straks geen grauwe plek meer is. Dankzij nieuwe planten, struiken en bomen wordt het plein een stuk groener. In het najaar planten we de meeste planten en struiken. De bomen staan er voor de zomer.

Aannemer Van de Haar uit Wekerom werkt dit voorjaar in fasen aan het nieuwe plein, zodat steeds een deel van het plein beschikbaar is om te parkeren. Van de Haar start aan de kant van de Brouwerstraat en werkt zo naar het zuiden toe. Elke fase neemt zo'n vier weken in beslag. Er zijn gedurende de werkzaamheden minder parkeerplaatsen beschikbaar op het plein, maar er zijn voldoende andere parkeerplekken bij het centrum. Een overzicht hiervan staat op ede.nl/parkeren. Als alles volgens planning verloopt, worden de werkzaamheden in juni afgerond. Dan volgt de zomervakantie en in augustus is het plein klaar voor de 85e editie van de Heideweek.

,,Het vergroenen van het plein en het behouden van parkeerplaatsen waren voor zowel de bewoners als ondernemers van groot belang", geeft Wethouder Willemien Vreugdenhil aan. ,,Het Kuiperplein is een belangrijke entree van het centrum. Veel mensen die het centrum bezoeken, parkeren hier. Het is het eerste dat ze van het centrum zien en dat is nu niet bepaald een visitekaartje. Als het Kuiperplein straks groener is en minder rommelig, zeggen we daarmee 'Welkom in Ede.'"

De herinrichting van het Kuiperplein is een van de projecten om het centrum van Ede te verlevendigen en te vergroenen. Eerder al waren de Grotestraat, Torenstraat, het Marktplein, het Doelenplein en de Doelenstraat aan de beurt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie