Afbeelding
Henny Jansen

Fotoquiz EdeStad.nl: ‘Hoe goed ken jij Ede?’ (47)

14 april 2021 om 10:00 Overig

EDE Lang niet alle uithoekjes van de gemeente Ede zijn bekend. Hoe goed kennen inwoners hun huidige leefomgeving of die uit de geschiedenis?

Wat is er op bijgaande afbeelding te zien en waar is de foto genomen?

Mail uw oplossing voor maandag 19 april 10.00 uur naar Ede.Stad@bdu.nl onder vermelding van ‘Fotoquiz 47’, telefoonnummer en woonplaats en maak kans op twee vouchers van Puro Gelato & Caffè , Maanderpoort 29, Ede.

Oplossing fotoquiz 46: Ede, Historisch Museum 2008: voormalige gevelversiering van hoeve Heijhorst, Veenderweg.     

Winnaar: Amanda Veen, Ede.                

LEZERS MAILDEN OOK:

Carina Schaafsma (Ede): De foto die getoond wordt is volgens mij gemaakt in het Kijk- en luistermuseum in Bennekom.

Elly Fluit (Ede): ik denk dat dit hing aan de boerderij van containerbedrijf Heij, later Van Dijk aan de Veenderweg te Ede. Ik ben opgegroeid aan de Veenderweg 8 te Ede en zag dit paardenhoofd elke dag.

Henri van Veldhuijsen (Ede): Op de foto zien we het paardenhoofd wat vroeger aan de voorgevel van de Heijhorst aan de Veenderweg in Ede hing. Waar het na de afbraak van de Heijhorst gebleven is weet ik niet, maar gok dat de foto mogelijk genomen is in museum Oud-Ede toen dat nog in Station Ede-Centrum gevestigd was.

Elly Pol (Ede): het paardenhoofd met schild heeft gehangen bij Heij aan de Veenderweg in Ede. Dit hoofd is gemaakt in de smederij door Hendriks de smid, destijds aan de Molenstraat te Ede, Het heeft daar jaren aan de gevel gehangen en is met de afbraak van het pand in de Molenstraat verkocht/verhuisd naar de Veenderweg.

Rita van Dijk (Ede): dit paardenhoofd zat op de Heyhorst aan de Veenderweg 15 in Ede. Het ouderlijk huis van mijn man.

Jolanda Kardol-Bronkhorst: op de foto van deze week is het paardenhoofd te zien. Dit hoofd is gemaakt door mijn overgrootvader, de heer A.N. Hendriks. (Hij was smid). Hij heeft dit hoofd gemaakt om aan zijn bedrijf, de firma A.N. Hendriks aan de Molenstraat 39, te bevestigen. Op bijgevoegde foto is te zien dat het hoofd aan de gevel op de Molenstraat hangt. De kleuren van het hoofd waren toen anders. Het hoofd is later verkocht aan de hr. Heij, van boerderij de Heijhorst aan de Veenderweg 15. (1967) Daar heeft het hoofd gehangen totdat de boerderij werd afgebroken voor nieuwbouw. Het woord sleepery heeft dhr. Heij aangebracht. Het hoofd is uiteindelijk bij de dochter (Amanda) van Jan van Dijk (van Dijk, bedrijf zat later in dat pand) gekomen. Ben wel benieuwd waar het paardenhoofd nu is?

Nico Hendriks (Ede): Deze foto is het paardenhoofd, welke is gemaakt door mijn grootvader  A.N. Hendriks. Deze hangt in een woning aan de Ruijterstraat. Dit paardenhoofd is gemaakt in 1932 eerst voor een smederij en later voor een sleepery. 

Wil Bloothoofd-Mellink (Purmerend): De foto is  in Ede genomen aan de Veenderweg.  Een mooi pand met aan de voorkant het paardenhoofd als uithangbord voor het vroegere sleepbedrijf van Drikes Heij. Ik heb mooie herinneringen aan die plek. Staat in mijn geheugen gegrift.

Oplossing fotoquiz 46: Ede, Historisch Museum 2008: voormalige gevelversiering van hoeve Heijhorst, Veenderweg.
Het paardenhoofd aan de gevel van de smederij aan de Molenstraat.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie