Afbeelding
@tedxmedia

550 Afghaanse vluchtelingen komen vandaag in Harskamp aan

6 oktober 2021 om 17:45 Overig

HARSKAMP (ANP) Legerplaats Harskamp blijft tot 1 november in gebruik als noodopvanglocatie voor Afghaanse vluchtelingen. Woensdag komen medewerkers van de Nederlandse ambassade in Afghanistan met hun gezinnen vanuit de opvang in Zoutkamp naar het Veluwse defensieterrein. Het gaat om 550 mensen. Er is ruimte voor maximaal 750 personen.

Dat schrijft burgemeester René Verhulst van Ede woensdagmiddag in een brief aan de inwoners van Harskamp. Verhulst stuurde woensdagmorgen ook al een brief aan de Harskampers, waarin hij meldde dat Ede dinsdag hoorde dat het ministerie van Justitie en Veiligheid de noodopvang i Harskamp langer open wilde houden. ,,Duidelijk is dat de inwoners van Harskamp zich opnieuw overvallen voelen”, aldus de burgemeester.

Een groep Harskampers, met name jongeren, protesteerde eind augustus toen de eerste Afghaanse evacués naar de legerplaats kwamen. In Harskamp was plaats voor achthonderd vluchtelingen en sommige bewoners vonden dat een te grote groep. Ook waren ze boos dat ze niet eerder op de hoogte waren gesteld. Kort daarna lieten Harskampers een ander gezicht zien. Er werd bijvoorbeeld kleding ingezameld en vrijwilligers verzorgden dagelijks activiteiten voor kinderen. 

Ditmaal heeft het gemeentebestuur al gepraat met de Dorpsraad Harskamp. De noodopvang op Legerplaats Harskamp zou afgelopen maandag gesloten worden. Woensdag heeft het gemeentebestuur van Ede op het ministerie een gesprek gehad. Daaruit bleek dat er toch nog maximaal 750 Afghaanse vluchtelingen op de legerplaats worden ondergebracht. Ze blijven daar zo kort mogelijk en uiterlijk tot het eind van deze maand, schrijft Verhulst. ,,Om schrijnende situaties te voorkomen en alle asielzoekers met recht op opvang van een bed te kunnen voorzien, zijn er acuut oplossingen nodig”, is het Edese college meegedeeld.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie