Initiatiefnemer Odensehuis Ede
Initiatiefnemer Odensehuis Ede Karin Streuper

‘Odensehuis’ uitkomst voor mensen met geheugenproblemen

1 maart 2022 om 08:40 Overig Deel je nieuws

Ede heeft behoefte aan een ‘Odensehuis’. Dat is een inloopcentrum voor mensen met geheugenproblemen en beginnende dementie. En ook voor wie hen begeleiden.

Hoe werkt het? Dat vragen we aan Karin Streuper, initiatiefnemer en coördinator van het recent opgerichte Odensehuis in Ede.

Wat is een ‘Odensehuis’?

Odense is een stad in Denemarken. Rond 2005 ontstond een initiatief voor en met mensen die geheugenproblemen kregen. Hun insteek was vooral de positieve benadering; wat kun je nog wel, in plaats van niet meer. Actief blijven, gezien worden. Een prettige, respectvolle sfeer in een veilige omgeving is daarbij heel belangrijk. 

Hoe kwam jij bij het idee om dit te  starten?

Mijn moeder heeft ongeveer 10 aar geleden geheugenklachten gekregen en het eerse verschijnsel was vermindering van taalvermogen. Ze kon zich steeds moeilijker uiten. En ze kreeg moeite met het invullen van haar dagen. Het is belangrijk voor mensen om actief te blijven, ook om het proces van dementie te vertragen. Zij is toen bij het Odensehuis in haar woonplaats terecht gekomen. Daar werd ze heel liefdevol opgevangen en begeleid. Ze genoot enorm van gezelschap. Samen koffie drinken, puzzelen, wandelen, muziek luisteren. Voor iedereen was er een passende activiteit. Een mooie uitspraak die ik hoorde: ‘ik heb dan wel dementie, mijn hart is niét dement’. 

In Ede is toch al opvang voor mensen met dementie?

Er is veel en voor heel veel mensen is die dagopvang uitstekend. Alleen voor mensen die last hebben van beginnende geheugenproblemen is er nog geen laagdrempelige voorziening. In het Odensehuis kun je zonder indicatie terecht. Ook partners en mantelzorgers kunnen komen. De bestaande dagbesteding hoeft niet te vrezen voor concurrentie, We hebben elkaar als organisaties hard nodig. Dementie is de groeiende volksziekte nummer één. Ook in Ede zijn er veel mensen die uit schaamte hun geheugenproblemen verbergen. Dat is helemaal niet nodig. Ook bij de fase van ‘iets is niet pluis’ kan men al terecht bij het Odensehuis. En voor informatie en het delen van ervaringen en advies. 

Door wie wordt het Odensehuis gerund?

Door vrijwilligers. Odensehuis Nederland ondersteunt bij de opzet. Inmiddels zijn er al 40 vestigingen in Nederland. En nu ook in Ede!

Waar en wanneer start het Odensehuis?

We starten maandag 7 maart; van 10 - 15 uur. De locatie is in STALL op het kazerneterrein. 

verdere info: www.odensehuisede.nl

Ontmoeting, schilderij Henk Derksen
informatie
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie