Afbeelding
Henny Jansen

Fotoquiz EdeStad.nl: ‘Hoe goed ken jij Ede?’ (130)

8 maart 2023 om 10:00 Overig

EDE Lang niet alle uithoekjes van de gemeente Ede zijn bekend. Hoe goed kennen inwoners hun huidige leefomgeving of die uit de geschiedenis?

Wat is er op bijgaande afbeelding te zien en waar is de foto genomen?

Mail uw oplossing voor maandag 13 maart 10.00 uur naar Ede.Stad@bdu.nl onder vermelding van ‘Fotoquiz 130’, telefoonnummer en woonplaats en maak kans op twee vouchers van Puro Gelato & Caffè , Maanderpoort 29, Ede.

Oplossing fotoquiz 129: Ede, Schaapsweg (2009): gevelversiering voormalige woning dokter Haring.      

Winnaar: Diny van de Hoeve, Ede.

MEER REACTIES EN FOTO’S:  

Gertjan van Ruiswijk (Veenendaal): de afbeelding op deze foto zat gemetseld in het huis van dr. Haring aan de schaapsweg.

Erik van der Laan (Ede): Huisornament van Dr. Haring, Schaapsweg. 

Fred Haring (Middelburg): Ik wil u bedanken voor uw snelle reactie in deze. Ik heb de beide kranten vandaag al van u mogen ontvangen. Misschien leuk om te melden dat ik deze editie heb opgevraagd omdat onder “fotoquiz 129” een foto staat afgedrukt die betrekking heeft op mijn geboortehuis (ouderlijke woning), welke was gelegen aan de Schaapsweg 61 te Ede. Op dat adres was mijn vader (dokter Haring) praktiserend als huisarts (nog echt een dorpsdokter in die tijd). Hij overleed plotseling in 1975 op 57-jarige leeftijd. De praktijk werd toen na zijn overlijden vanuit deze woning voortgezet door dokter K. Griep. Hij woonde zelf wel elders in Ede. 


Toen mijn ouders dit huis lieten bouwen in 1950 werd boven de voordeur een “haring” in de gevel gemetseld. Volgens mij had de aannemer dit zelf tijdens de bouw bedacht als een soort surprise voor de nieuwe bewoners. In 2009 werd deze karakteristieke woning gesloopt om in 2010 plaats te maken voor het huidige appartementencomplex.

 
De “haring” in de gevel was helaas niet te behouden waardoor deze werd mee gesloopt. Ik was daar toen bij aanwezig. Het oog van deze vis is het enige wat ik destijds nog heb kunnen redden. Deze heb ik dan nog steeds in mijn bezit. Zie bijgevoegde foto’s.


Verrassend nu, dat deze foto in uw krant opduikt. Ik ben benieuwd of er toch lezers zijn die weten waar deze foto destijds is gemaakt. Ik ga het proberen te volgen. Uiteraard neem ik niet zelf deel aan deze quiz, maar het leek mij wel aardig de foto nader toe te lichten. Met vriendelijke groet,  

Oplossing fotoquiz 129: Ede, Schaapsweg (2009): gevelmozaïek voormalige woning dokter Haring.
Oplossing fotoquiz 129: Ede, Schaapsweg (2009): voormalige woning dokter Haring.
Voormalige woning dokter Haring, Schaapsweg, Ede (2009). Het bewaarde oog van de haring.
Voormalige woning dokter Haring, Schaapsweg, Ede (2009)
Voormalige woning dokter Haring, Schaapsweg, Ede (2009)
Voormalige woning dokter Haring, Schaapsweg, Ede (2009).
Voormalige woning dokter Haring, Schaapsweg, Ede (2009)
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie