Afbeelding
Astrid Meyer

De Groene Grens officieel geopend

23 september 2023 om 08:55 Overig

VEENENDAAL Met het planten van drie notenbomen en een onthulling van een informatiebord en straatnaambord is natuurgebied ‘De Groene Grens’ vrijdag officieel geopend. Veenendaal en Ede hebben 20 jaar intensief samengewerkt voor een natuurgebied tussen beide gemeenten met 40 jaar groen garantie. Een harde grens tussen bebouwing en een natuurlijke omgeving met landbouw.

De opbrengst van verschillende bouwkavels in de omgeving heeft de inrichting van het natuurgebied van 50 hectare bekostigd, laat de kavelcoach weten. Wethouder Peter de Pater van Ede vindt het project een ‘Nederland in het klein’. Met een stedelijk, landelijk en natuurgebied dat in goed overleg voor iedereen iets biedt. Wethouder Engbert Stroobosscher wil dit graag voortzetten in het noordelijk deel en daar tevens een groene buffer met van natuur maken. De samenwerking ging volgens hem fantastisch met de goede buur en dit project was grensoverschrijdend.

BOMEN

Een ecoloog ziet in De Groene Grens met natuur, landbouw en waterberging veel bijzondere soorten, meer dan elders in Nederland. Vooral de orchideeën en dat deze gewoon langs de wandelpaden te zien zijn. Melkveehouder Jan van Ruiswijk heeft laten zien dat boeren in het gebied heel goed mogelijk is en de eerste openingshandeling was het planten van enkele notenbomen. Een manier waarop de provincie Gelderland laat weten dat er een extra verdienmodel is voor boeren en wat tevens goed is voor de grond.

De beide wethouders van Veenendaal en Ede en burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal mochten de bomen in de grond zetten. Vanaf Veenendaal-Oost loopt een pad naar de boerderij, waar veel inwoners uit de wijk al gebruik van maken om de melktap te bereiken. Daarom heeft dit pad nu de straatnaam gekregen: het Melkpad. Dit bord is onthuld naast het informatiebord voor bezoekers van dit bijzondere natuurgebied. Met het voordragen van een door de stadsdichter van Veenendaal geschreven gedicht over De Groene Grens is de officiële opening afgesloten.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie