Afbeelding
Vakantie

Waarom vakantiedagen opnemen zo goed voor je is

8 juli 2020 om 07:34 Partnercontent

De zon schijnt volop en door het mooie weer vragen mensen die nog geen vakantie hebben geboekt zich af wat ze met al die vakantiedagen moeten. Het antwoord is simpel: vrij nemen. Want volgens psychologen is het goed om zelfs als je geen vakantie op de planning hebt toch vrij te nemen.  

Ook thuis krijg je rust 

Het is namelijk heerlijk om je ’s ochtends niet meer te haasten. Het is best pittig om iedere dag je Eastpak rugzak in te pakken en op tijd op je werk te komen. Doordat meer mensen nu thuiswerken is het ochtendritueel voor sommigen anders, maar onderschat niet wat de coronacrisis met je doet. Gun jezelf vakantie. Wanneer je thuisblijft heb je het voordeel dat je niet zoveel mogelijk hoeft te doen en te bezoeken. Wat dat betreft rust je thuis meer uit. Wanneer je na je vakantie je laptop uit je Kapten and Son rugzak haalt ben je een stuk productiever en zit je lekkerder in je vel. 

Beter voor je gezondheid 

Werk je weken achterelkaar door en heb je alleen ’s avonds of in het weekend tijd om te ontspannen dan is dat niet genoeg om uit te rusten. Naast weekenden heb je namelijk volgens psycholoog Jessica de Bloom van de Rijksuniversiteit Groningen ook vrije dagen nodig om uit te rusten. Zij heeft onderzoek gedaan naar de effecten van vakantie op de gezondheid van werkenden. In 2012 schreef ze het boek: ‘De kunst van het vakantievieren.’ In het boek is onder andere te lezen dat mensen die nooit vrij nemen meer kans hebben op hart- en vaatziekten. Ben jij vaak ziek op vakantie? Dan is dat een teken dat je te lang hebt gewacht met het opnemen van vrije dagen. Af en toe een aantal dagen vakantie is beter voor je gezondheid dan maandenlang aan een stuk doorwerken 

Je maakt je werkgever gelukkig 

Iedereen heeft dit jaar door de coronacrisis een hoop stress gehad. Het is moeilijk om je op je werk te blijven focussen in een vreemde en rare periode. Met het hele gezin thuis geeft een hoop onrust. De dag waarop je zoon of dochter weer de deur uitging met schooltas was vast een moment van opluchting. Door thuis te werken is het bovendien lastig om helemaal los te komen van het werk. Door vakantie te nemen kan je eindelijk echt ontspannen. Hierdoor lever je na je vakantie beter werk af. Iets waar je werkgever erg blij van wordt.  

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie