Afbeelding
Elektrische fiets

Recordaantal elektrische fietsen verkocht in 2020

9 maart 2021 om 08:08 Partnercontent

De populariteit van de elektrische fiets neemt de laatste tijd enorm toe. Vanwege de maatregelen tegen de bestrijding van het coronavirus, vullen Nederlanders hun vrije tijd tegenwoordig noodgedwongen anders in. Er wordt veel meer gefietst en gewandeld. Dat is dan ook de reden dat de verkoop van elektrische fietsen in het eerste kwartaal van 2020 tot een record is gestegen. Ook nemen mensen vaker de fiets naar kantoor (als dat weer mag) dan het ov. 

Verkoop met 12 procent gestegen

Over de eerste vijf maanden van 2020 werden er 149.000 e-bikes verkocht. Dat is 12 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de cijfers van branchevereniging BOVAG. Waar de e-bike eerst voornamelijk werd gebruikt door ouderen, rijden er nu ook veel jongeren op deze fiets. De fiets wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor woon-werkverkeer als alternatief voor het openbaar vervoer. Vaak zijn deze fietsen voorzien van een fietsverzekering. Uit een onderzoek van stichting Team Alert onder 500 jongeren liet een derde weten in het bezit te zijn van een elektrische fiets. Jongeren vinden het vooral fijn dat ze sneller op de plaats van bestemming zijn. Daarnaast kost het fietsen op een e-bike minder moeite. De enorme groei van de verkoop van elektrische fietsen kwam overigens niet helemaal uit het niets. De e-bike was aan het einde van februari 2020 al goed voor 70 procent van de totale omzet van de fietsenbranche.

Fietshelm verplicht op elektrische fiets?

Nu de elektrische fiets steeds vaker in het straatbeeld verschijnt, laait de discussie op of een helm verplicht moet worden tijdens het fietsen op een e-bike. Myrthe Boss pleit vurig voor een helm op de fiets. Zij werkt als neuroloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Haar moeder kwam in 2019 om het leven toen ze ten val kwam met haar elektrische fiets. In 2019 overleden 65 mensen in het verkeer die op een elektrische fiets reden. Volgens Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving kan een helmplicht jaarlijks 45 dodelijke ongevallen voorkomen. Dat concluderen zij in het rapport Kansrijk Mobiliteitsbeleid 2020. Mensen die rijden op speed pedelecs moeten al verplicht een helm dragen. Deze elektrische fietsen kunnen wel 45 kilometer km per uur rijden.

Leuke fietsroutes rondom Ede

Ede is een populaire fietsgemeente. Er is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in tientallen kilometers extra brede betonnen fietspaden. Hierdoor kun je heerlijk fietsen in Ede en de rest van de omgeving. Onderweg kun je genieten van indrukwekkende, mooie en gevarieerde natuurgebieden. Een aanrader is bijvoorbeeld de Boerenfietsroute. Deze route is 52.28 km lang en brengt je langs het boerenlandschap in Gelderland. Onderweg passeer je de Doesburgermolen. Dit is één van de oudste molens van Nederland. Ook de fietsroute Ronde Ede en Lunteren is een mooie tocht. Je fietst door veel groene gebieden rondom Ede en Lunteren. De route brengt je dwars door de Ederheide, Ginkelse Zand, De Heide en De Sijsselt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie