Afbeelding
Foto door form PxHere

Bitcoin koers naar $500.000? Volgens Stock 2 Flow kan het!

23 maart 2021 om 10:54 Partnercontent

Terwijl de Bitcoin koers in een jaar tijd van een schamele $4.000 is gestegen naar een bizarre $60.000 vraagt menig investeerder zich af of de cryptocurrency koers van Bitcoin eigenlijk nog wel verder kan stijgen. Is een nieuwe investeerder nog op tijd om met rendement te investeren? Of is het moment vervlogen en heeft diegene de boot gemist?

Als het aan het Stock 2 Flow model (S2F) van Plan B ligt, is de huidige Bitcoin koers slechts het topje van de ijsberg. Het echte vuurwerk moet volgens Plan B nog komen. In het model van Stock 2 Flow wordt zelfs een Bitcoin koers van $500.000 per Bitcoin voorspeld!

Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk? En wat houdt het Stock 2 Flow (S2F) model precies in? 

Bitcoin koers: een luchtbel? Of toch niet?

De ergste kritiek op cryptocurrency koers zoals die van Bitcoin of Ethereum is dat de Bitcoin koers niet is gestaafd op een bepaald onderpand en daardoor eigenlijk een luchtbel vertegenwoordigt. Voorstanders van Bitcoin zeggen op hun beurt dat met fiat valuta zoals de Euro of de Dollar precies hetzelfde gebeurt, aangezien die ook al een halve eeuw niet meer aan de goudprijs is gekoppeld. 

Toch valt niet te ontkennen dat de Bitcoin koers, net als andere cryptocurrency koersen, een hoge mate van volatiliteit laat zien. Zeker wanneer je dit af zet tegen aandelen of obligaties. Dit is tegelijkertijd de charme van crypto. Het risico is aanzienlijk en de kans op winst of verlies daarmee ook. 

Het klopt dat er geen fundament anders dan een maatschappelijk vertrouwen in Bitcoin bestaat. Maar dat geldt dus ook voor de Euro of de Amerikaanse Dollar. Desalniettemin zijn er steeds meer en meer grote bedrijven die voldoende vertrouwen hebben in de Bitcoin koers en zoals Tesla massaal investeren in het nieuwe digitale goud.

Stock 2 Flow (S2F): De relatie tussen voorraad en prijs

Als het aan Plan B ligt sluit zijn model sterk aan bij de werkelijkheid tot nu toe en zal dat ook in de toekomst zo blijven. Het Stock 2 Flow model beschrijft de correlatie tussen de vraag naar goud en de voorraad van goud.

Het is logisch dat wanneer er enorm veel vraag is naar goud, de goudprijzen stijgen en dat wanneer er totaal geen vraag naar goud is, de goudprijs zal dalen. Waar Stock 2 Flow zich voornamelijk op richt is de voorraad en de impact daarvan op de prijs. Ook nu geldt dat bij een grote goudvoorraad de prijs waarschijnlijk zal dalen en bij een lage goudvoorraad de prijs waarschijnlijk zal stijgen. 

Het grootste verschil zit hem erin dat wanneer de goudprijs hoog staat er veel partijen geld en energie zullen stoppen in het delven van goud, waardoor de goudvoorraad groeit en de goudprijs daalt. Dit heeft als gevolg dat het voor partijen minder uit kan om veel goud te delven. Hierdoor neemt de goudvoorraad weer af en zullen de prijzen weer stijgen. Deze cyclus herhaalt zich keer op keer.

Plan B: Bitcoin koers naar USD 500,000

Net zoals bij goud is er bij Bitcoin ook een zekere mate van beschikbare voorraad. Net als bij goud wordt Bitcoin ook gedolven door Bitcoin miners. Alleen in tegenstelling tot goud komt de hoeveelheid Bitcoin via een statische hoeveelheid erbij. Dit fenomeen, in combinatie met de zogeheten Bitcoin halvings elke circa 4 jaar, zorgen ervoor dat de prijs van Bitcoin in een bepaalde golfbeweging blijft gaan.

Volgens het model van Plan B zal Bitcoin in de toekomst dan ook zeker een half miljoen dollar per stuk waard worden. Deze voorspelling is nog los van eventueel positief marktsentiment of grote investeerders of banken die in de Bitcoin koers zullen investeren. 

Meer weten over Stock 2 Flow? Wij schreven er een uitgebreid artikel over!

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie