Afbeelding
Comfortabel wonen

Maak van je huis een ‘smart home’ met een domotica-systeem

20 april 2021 om 12:12 Partnercontent

We hebben tegenwoordig veel slimme apparaten in huis. Denk aan je smartphone of je smart-televisie. Maar heb je wel eens gehoord van een slim huis? Door je huis uit te rusten met een slim systeem zorg je voor een veilige leefomgeving voor jou en je gezin, maar dit soort systemen kunnen je ook helpen zuiniger met energie om te gaan en je leefcomfort verhogen.

Slimme huizen

Misschien heb je wel eens van domotica-systemen gehoord. Domotica is een verzamelnaam voor toepassingen waarmee je je huis slim kunt beveiligen en optimaliseren. Met een netwerk van sensoren, software en hardware kun je de apparaten in je huis op jouw leefgedrag afstemmen. Voor dit soort slimme systemen kun je tegenwoordig goed terecht bij een domotica specialist. Wel zo handig, want het installeren van dit soort systemen is vaak maatwerk. Wat jouw wensen zijn in de automatisering van je huis is persoonlijk, en er is veel mogelijk.

Altijd veilig

Een slim huis houdt jou en je eigendommen veilig. Misschien laat jij ook wel eens een lichtje aan wanneer je ‘s avonds op pad gaat, om inbrekers op het verkeerde spoor te brengen. Een domotica-systeem kan dit soort handelingen voor je automatiseren. Een domoticapakket met bijvoorbeeld een vakantiemodus kan het laten lijken alsof je thuis bent. De verlichting gaat automatisch aan in bepaalde kamers wanneer het donker wordt en de bewegingsmelders brengen je op de hoogte van ongewenste gasten. Ook bevat zo’n systeem vaak een paniekknop, die in het geval van nood alarm kan slaan.

Een voorbeeld van zo’n domotica-alarmsysteem is het merk Satel. Satel biedt beveiligingstoepassingen die perfect te integreren zijn met andere domotica-apparatuur. In de wereld van de alarmsystemen is het een waar begrip. Het merk biedt alles wat je van een slim systeem mag verwachten, zoals de mogelijkheid het draadloos aan te leggen en bediening via de telefoon.

Meer dan beveiligen

Een domotica-systeem kan meer dan alleen je huis beveiligen. Met een domotica comfortpakket verhoog je het leefcomfort van je woning. Je kunt de verwarming en verlichting op basis van je agenda laten in- en uitschakelen, of ervoor zorgen dat de garagedeur automatisch opent wanneer je aan komt rijden. De voordeur kan op afstand worden geopend met je mobiel, en wanneer de TV aangaat worden de lichten automatisch gedimd. Klinkt dat niet heerlijk? Een Domotica specialist kan het systeem inclusief installatie bij je leveren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie