Afbeelding
Gietvloer

De belangrijkste voordelen van een betonvloer

9 juli 2021 om 07:23 Partnercontent

De betonvloer is op het moment mateloos populair. Dit komt onder meer doordat het gebruikt wordt als een ondervloer voor gietvloeren, maar dit is lang niet altijd het geval. Steeds vaker wordt een betonvloer gebruikt als de daadwerkelijke vloer in een woning, terwijl ze ook in een winkel, kantoor of ander bedrijfspand met enige regelmaat geplaatst worden. Dit komt doordat ze, net zoals de gietvloeren, er prachtig uitzien, maar het heeft ook zeker met de andere voordelen van een vloer van beton te maken (epoxy). Onderstaand kun je hier meer over lezen. 

Lange levensduur

Omdat ze zijn gemaakt van een zeer hard beton materiaal, zijn de betonvloeren bestand tegen de druk die ontstaat door zeer zwaar materieel, zoals vrachtwagens, gestapelde kratten, auto’s of vorkheftrucks. Ook ongevallen als gevolg van vallende materialen kunnen nooit grote schade veroorzaken. De veerkracht en extreme taaiheid van deze vloeren zijn de aspecten die ze zeer duurzaam maken. Dit is één van de redenen waarom ze heel gebruikelijk zijn voor magazijnen en garages, al is een lange levensduur natuurlijk ook geen overbodige luxe in een huis.

Flexibele ontwerpmogelijkheden

Traditioneel waren er beperkte decoraties die op de betonnen vloeren konden worden aangebracht. Dit is echter een probleem uit het verleden, aangezien er tegenwoordig een aantal effecten op kleur en textuur kunnen worden bereikt. Deze kleuren kunnen worden aangebracht voor het plaatsen van de tegels, maar ook op reeds aangebrachte vloeren is dit mogelijk. In de laatste gevallen kunnen verf of kleurstoffen helpen. Na plaatsing kunnen ook patronen op de betonvloeren worden aangebracht, al hoeft dit niet beslist.

Gemakkelijke onderhoud

Bij gebruik voor vloeren vereist beton zeer minimale onderhouds praktijken om mooi en intact te blijven. Afhankelijk van het gebruik is waxen of sealen van 3 tot 9 maanden prima om de beschermingslaag te behouden. Natuurlijk moet de betonvloer ook regelmatig gereinigd worden, maar in principe is dat helemaal niet zo lastig om te doen. Je hoeft de vloer namelijk alleen maar te stofzuigen en te dweilen om het weer goed schoon te krijgen. Dit is dus hetzelfde als wat je moet doen bij veel andere vloeren. 

Milieuvriendelijk

Vaak wordt de betonvloer onder een ander vloermateriaal gelegd. Dus het maken ervan betekent in wezen het verwijderen van alle materialen die erboven zijn geïnstalleerd. Als zodanig is er geen productie van een nieuw materiaal. Daarom is er geen voetafdruk voor koolstof of het overmatig gebruik van hulpbronnen. Zelfs als je de vloer van beton gebruikt als de daadwerkelijke vloer dan is het alsnog milieuvriendelijk, wat tegenwoordig natuurlijk erg belangrijk geworden is. 

Vlek-, vuur- en bacterie bestendig

Als er iets gemorst wordt op de betonvloer dan wil je natuurlijk niet dat dit vlekken oplevert. Gelukkig is dat niet het geval als je het gemorste drankje bijvoorbeeld zo snel mogelijk schoonveegt. De vlekken zullen dan niet lang op de vloer van beton blijven zitten. Daarnaast is dit materiaal ook nog eens bestand tegen brand, terwijl bacteriën ook niet lang op de betonvloer kunnen overleven. Dit zijn natuurlijk belangrijke voordelen. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie